Последно посещение: Пет Дек 09, 2016 7:43 am Галерия Галерия   Дата и час: Пет Дек 09, 2016 7:43 am




 [ 1238 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 124  Следваща
"Угощението на Бабет" 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение "Угощението на Бабет"


КУХНЯТА наричат "сърцето на дома" и това не са само думи. В кухнята се сътворяват вкусотии, подготвят се романтични вечери и празнични обеди, там получаваме едно от главните удоволствия в живота, зареждаме се с енергия и сили.

Около масата вечер се събират близки, водят се важни разговори. Неуютната и неразчистена кухня не означава само липса на хигиена и нечистоплътност, а говори за пренебрежение към източниците на енергия и изобилие, както и към всичко важно и основополагащо
в
живота ни.

Чистата, спретната и подредена кухня ще върне в живота ни чувството за защитеност и комфорт.


Магия или изкуство е действието в кухнята, или е опит и традиция, предавани от поколение на поколение, векове наред?

не зная, но зная, че...

Обичам, когато вечер се съберем и седнем на масата.
Когато по лицата заиграят сенките на огъня.
И когато първата руменина залее страните, а очите заблестят -
тогава гласовете стигат по-лесно до ушите ни.

зная какво означава обичам...

_________________
i`m gonna tell God everything


Нед Дек 14, 2008 11:27 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: "Угощението на Бабет"
“С узото София и Мариго поднесоха чинии с тиропити /триъгълни соленки от маслено тесто с пълнеж от спанак и сирене фета/, едри черни маслини, домати пълнени с ориз и подправки, долмадакия, каламария, златисти пържени октоподи, миди, пълнени с ориз,стафиди, подправки и магданоз, тарамосалата, имамбаялдъ и луканка. ..”
Ървинг Стоун “Гръцкото съкровище”


Тиропити


500 мл сос Бешамел, спанак, магданоз, 500г сирене Фета ( Дунавия или извара също върши работа ;) , 4 яйца, 500 г бутер тесто, 50г краве масло, индийско орехче

За да се приготви сосът, брашното леко се запържва в маслото, налива се прясното мляко и се оставя да къкри 3-4 минути. След това се налива в разбитите яйца, ароматизира се с индийско орехче и се посолява. Спанака се задушава леко и се стрива. В купа се натрошава сиренето и се смесва със спанака и ситно нарязания магданоз, върху тях се излива приготвеният бял сос, разбърква се. Корите от бутер тесто се нарязват на квадрати, върху едната им половина се разстила плънка, прегъват се на триъгълници и се защипват. Пекат се 25-30 мин на 180 градуса до златисто.
В оригиналната гръцка рецепта е с кори за баница.

Сега обаче като се замисля - има нещо подобно готово замразено. Не че се получава същото, но кой би тръгнал да си играе да ги прави и да ги пече. Пък и за кого ли...

Но все пак... :D



_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Дек 16, 2008 5:30 pm Профил Галерия на потребителя
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3435
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: "Угощението на Бабет"
:D :D :D
Ех, че апетитно ми замириса, ще пробвам и ще дойда за JUSTIFY (какво ли си се опитвала с това? :) )

_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Сря Дек 17, 2008 12:40 am Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 6:42 pm
Мнения: 2661
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: "Угощението на Бабет"
JUSTIFY-Ъ вече работи :oops:

_________________
:inlove: IN LOVE :inlove:


Сря Дек 17, 2008 4:24 am Профил Галерия на потребителя
Фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 17, 2008 3:07 pm
Мнения: 9496
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: "Угощението на Бабет"
Обявявам се за дегустатор!

_________________
ШИЛЕ ШЕРСКО!


Сря Дек 17, 2008 8:35 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 9:18 pm
Мнения: 204
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: "Угощението на Бабет"
Вечеря за самотници


Климатикът на макс , след едно премръзване ,

каничката , половин литрова , пълна и запотена ,

вино червено ,ряпа да ядат марковите му братчета ,

глава хруплив , сочен праз , голям праз ,важно

присъствие на софрата ми , бурканче моя лютеница ,

четири пъти по двадесет бурканчета правих , чак в

Дубай си ближат пръстите приятели на семейството ,

най-обикновени черни , дребни , но адски вкусни маслини ,

храна без която изобщо не мога ,купувам ги от едно и също

място , сирене , бяло саламурено , с вкус на събрата си

от татово време , знаем ли какво ядем днес , гладна ,

ожесточено гладна за да мисля какво ,сланинка ,

с червенки бузки , като на млада родопчанка , като

я свалят на някаква селска новобранска , кимонец и

по сланинката и в солничката ,люти чушлета , рибички ,

собствено изгледани , изпечени и мариновани , и препечени

до сухарен загар филии , типов нарязан , обикновен ,

точно колкото е обикновена вечерята на една самотница !

Егати , да няма кой да викне наздраве , егати живота ,

с кой да се чукнеш....


Пет Дек 19, 2008 10:48 am Профил

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: "Угощението на Бабет"



Онзи ден отивам в магазина за хвъркати да купя една кокошка. Трябваше ми. Влизам, оглеждам се и питам продавача – Кокошки имате ли?
Имали. Питам го – Бройлерни ли са? Да не я варя като от мезозойската ера?
Били съвършени, направо току що навлязли във възрастта на кокошките, за малко можели да минат за пилета. Да бе! Както и да е. Поисках си една. Донесе я човека и докато я тегли и ми я завива занарежда:
- Аз да ви кажа какво да направите с нея. Значи вземата я така, размразявате я, почиствате я хубаво, правите отделно плънка от много лук,ориз, накълцани дреболийки, стафидки...
Аз се вмъквам :
- Ама от ситните, черните, че белите много сладнят и не всеки ги възприема с месо..
- Да да! Най-добре да ги изкисните малко предварително..
- За да не поемат от водата на ориза..
- Черен пипер вътре, може малко куркума...
- Предпочитам шафран, онова е просто сладкарска боя...
- И после напълвате кокошката, слагате я върху нарязано кисело зеле, намазвате я хуууууубаво с олио и червен пипер и я завивате със зелеви листа. Слагате я във фурната и така три часа на около 200 градуса... Не ви трябва пуйка заКоледа!!!!
Аууу, сродна душа – лапач!
- Добре. Разбрах. За рецептата дължа ли нещо?
- Ами, не, аз откога разправям...
И започна една дълга и безкрайна тирада за домашните му неволи. Не му казах, че не ми трябва за Коледа кокошката. Всъщност е прав, и така става. То каквото и животно да наредиш по този начин и да го завиеш в зелеви листа, ще стане. Няма избор.



_________________
i`m gonna tell God everything


Нед Дек 21, 2008 6:20 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: "Угощението на Бабет"
Охо, тази вечер в менюто първата посветена рецепта за нацупеното Цупле, което въобще не звучи да е стресирано наистина от размера на сухите чушки. :D


ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ С БОБ





Значи – първо сухите чушки се изчистват, ако са с дръжки, съответно и от семките и се измиват с гореща вода, че не се знае бабата къде ги е държала. После се накисват в студена вода. Това е начина да станат по-големички, макар че Цуплето не каза колко са ситни. Може просто да са ситни. Абе, все ще съберат някакво количество варен боб.
Бобът се сварява добре и се оцежда от водата в гевгир или с решетъчна или лъжица или...абе в каквото дойде.
Запържва се в олио ситно нарязани лук и праз. Аз добавям и един настърган морков. Като станат златисти, добавяме боба, слагаме червен пипер и разбъркваме, така че пипера да се запържи леко. Сваляме от огъня, добавяме джоджен и сол и разбъркваме. Може и лъжица доматено пюре преди боба да се запържи леко. Аз слагам и черен пипер смлян и смлян бахар понякога. Пълним вече накиснатите и достатъчно отпуснати и оформени сухи червени чушки и.....
Тук следват два възможни избора –

1.
... ги редим в тенджера. Затискаме с обърната чиния и доливаме зелев сок, така че да се покрият външните ръбове на чинията, но дъното да не е покрито. Варим около 45 минути на среден огън.

2.
...ги нареждаме в тава. Поливаме с олио, добавяме съвсем малко вода и печем докато хванат хубаво прегрята коричка. Като поливаме по време на печеното от соса да не прегорят.

Лично аз предпочитам втория вариант. Печеното ми е по вкусно някак. Особено важи за пържолите.

_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Дек 23, 2008 6:18 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 8:25 am
Мнения: 271
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: "Угощението на Бабет"
Ер,страхотна си. {}
Всичко записах и след малко хуквам да ги правя,обаче да те питам,сигурна ли си че се киснат в студена вода,защото всички баби на пазара ме убеждаваха че трябва едва ли не да ги сваря?

_________________
ходи си на вилидж.


Сря Дек 24, 2008 8:17 am Профил

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: "Угощението на Бабет"
:) амиииииии, сигурно вече си открила тайния замисъл на бабите, Цупле. мисля, че препоръчват горещата вода, за да могат да се накиснат по-бързо и да се отпуснат. иначе можеше вечерта да се накиснат в студена и сега щяха да са като....нарани от градината, току що:o ма глупости бееееееееее:lol: сега ще взема се навия и аз да пълня пиперки с боб. иначе си бях наумила да ги напълня с ориз и стафиди. ама ще видим, като се прибера...каквото ми попадне първо пред очите, с това ще ги натъпча.


впрочем да ви кажа, една приятелка ме научи и взе, че ми хареса.

зелевите сарми за тези, които искат да са постни, стават превъзходни с орехи вместо месо. направих го и много ми допадна. две чаши начукани, едро смлени или ситно накълцани орехи на мястото на кайвата и всичко по стария начин. варят се безбожно дълго и вкусът им е наистина много, много добър.



аз обаче си държа на месото. ще взема да си разкажа за моите сарми тук. ама после.

а как съм гладна. има само някакви фъстъци тук и шоколадови бонбони. и орхидеи в саксиите. и буркан с мед. още два часа и си тръгвам към вкъщи и първо ще се паркирам в хладилника.

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Дек 24, 2008 10:23 am Профил Галерия на потребителя
 [ 1238 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 124  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov