Последно посещение: Чет Юни 29, 2017 11:10 am Галерия Галерия   Дата и час: Чет Юни 29, 2017 11:10 am




 [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Кухнята на Древния свят 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
GVSTVM DE BVLBOS
Предястие с лук

Apicius IV, 5, 4


4 средно големи глави лук
500 гр. свински дроб
1 клонче девесил (лющян, селим)
50 мл полусухо вино
20 мл Passum (вино със стафиди)
счукан или смлян черен пипер и кориандър
сол, зехтин
тайландски рибен сос
малко брашно или нишесте за сгъстяване на соса



Посоляваме дроба, поръсваме с черен пипер и кориандър, пържим го в зехтина и го изваждаме.

В същата мазнина слагаме нарязаните на ситно лук и девесил, заливаме с виното и тайландския сос, и задушаваме до омекване.

Връщаме в тигана отново дроба, довкусяваме с черен пипер, рибен сос и пасум, оставяме отново да заври и накрая сгъстяваме с нишестето.


_________________
i`m gonna tell God everything


Пет Фев 22, 2013 5:01 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Изварени пържени кексчета

рецептата е от 17 век, Англия

източник: A True Gentlewomans Delight, 1653

Рецептата е проста и е лесна за изпълнение.

Взема се извара, четири яйца, изваждата се два от белтъците, добавя се малко захар, индийско орехче, малко брашно, всичко се размесва много добре, оформят се и се пържат в масло.


_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Май 28, 2013 4:44 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят

PULLUM FRONTONIANUM
( Пиле а ла Фронто)




FRONTO( Marcus Cornelius Fronto) римски учител по реторика, II век, роден в Нумибия, Африка; Antoninus Pius го прави консул през 143 г.
(Apic. 6, 9, 13)


Продукти:

1 пиле около 1 - 1 1/2 кг
100 млитра олио( зехтин)
200 млитра рибен сос или 200 млитра бяло вино и 2 чаени лъжички сол
1 стрък праз
пресен копър, чубрица, кориандър и черен пипер на вкус
малко Defritum - гъст сироп от смокини - изварен до една трета от първоначлния обем


Приготвяне:

Запържете пилето в олиото като добавите рибения сос( или подсоленото бяло вино),
стръка праз, копъра, чубрицата и кориандъра.
Прехвърлете и печете във фурна загрята до 220 градуса по Целзий за 1 час.
Поднесете върху сиропа от смокини, наръсено с черен пипер.

_________________
i`m gonna tell God everything


Чет Сеп 12, 2013 7:54 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Най-старата арабска готварска книга - Усла ила Ихабид /ръкопис от 703 г./ гласи следното:
„Тъй като голяма част от земните и небесните радости се състои в удоволствието,
което човек получава от яденето и от напитките,
както и от използването на благовонията,
то нека им отдадем дължимото”.


Сладък пилаф
На 2 чаши ориз 100 гр. разтопено масло и сол на вкус.
За соса: 100 гр. мед, 50 гр. стафиди, 100 вода.
Почистете ориза и го накиснете за 1 час.
Варете ориза в подсолена вода в течение на 20 минути, изсипете го в широко метално сито и охладете.
В широка тенджера разтопете една част от маслото, изсипете в нея полусварения ориз и залейте с останалото разтопено масло. Затворете плътно с капак и оставете да ври.
Пригответе соса: разтворете меда в равно количество гореща вода, добавете измитите стафиди и кипнете 2 пъти.
Готовия пилаф изсипете в плоска чиния и полейте с медения сос.



_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Окт 14, 2013 4:48 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Света Хилдегард от Бинген – XII в.



БИСКВИТИ ЗА САМОЧУВСТВИЕ
(при депресии или липса на празничност в настроението)



Настъргано индийско орехче – 45 г.
Смляна канела – 45 г
Смлян карамфил – 10 г
Финно лимецово брашно – 1000 г
Кафява захар – 300 г
Краве масло . 300 г.
Яйца – 4 бр.

Подправките се смесват с брашното,
после с останалите продукти се омесва гъсто тесто, което може да се остави да престои една нощ на студено.
Тестото се разточва и с формички се нарязва на малки бисквити.
От тестото също може да се направи руло, от което се отрязват тънки филийки.

Пекат се от 5 до 8 мин при 180 гр.

Бисквитите имат превъзходен вкус. Би трябвало винаги да държим в дома си известен запас от тях. Това средство е подходящо и за хора, които смятат, че се намират в безисходица.

„Те ще смирят огорчението на сърцето и духа, притъпените сетива ще се разтворят, духът ще стане весел и всички вредни сокове ще намалеят.”

_________________
i`m gonna tell God everything


Пет Яну 10, 2014 7:51 pm Профил Галерия на потребителя
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Сигурно са много приятни и хрупкави, но отново съм озадачена от количеството на подправките.
Няма как да са 45 г. индийско орехче, това са 9-10 чаени лъжички(10г. смляна подправка са 2ч.л)... и още толкова канела, много силни подправки са.
Вероятно са 4.5 г., което е 1 чаена лъжичка приблизително и е напълно достаттъчно да овкуси 1 кг. брашно.
Така си мисля.
Идеята обаче е чудесна! Трябва да се огледам за лимец, защото да си призная не съм търсила.
Понякога купувам от една частна фурна лимецова питка и максимално се кефя, но досега не ми е хрумвало да направя нещо от това брашно.

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Съб Яну 11, 2014 6:24 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
няма грешка, Нел.
абсолютно това са количествата. пробвай, и не забравяй, че това в скобите не е случайно.
точно тези бисквити имат е терапевтична цел.
впрочем индийското орече се изписва и при депресивни състояния.
нямам време сега да се разпростра, но количествата са напълно възможни.
аз самата, когато ползвам канела с цел слагам по чаена лъжичка на чаща мляко, това във връзка с кръвна захар. нищо неприятно няма.
когато се използва някакъв чай, примерно комбинация от кардамон, канела, куркума и карамфил, дозата също е такава.
а това е на цял килограм брашно. никакъв проблем.
има си, има си основание. :)

_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Яну 14, 2014 8:24 am Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Сря Май 18, 2011 9:15 pm
Мнения: 884
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
КУКУВАГИЯ специално за колекцията на Ракли

Древна` древна.. колко да е древна :lol:

Основната му съставка е ечемичения сухар който в миналото е бил една от основните храни на моряците` рибарите и селяните по гръцките острови.
2 кръгли ечемичени сухара
2-3 големи настъргани домата
2 резена сирене, натрошени на едро
маслини „Каламата”
зехтин
2 с.л. оцет
сол, захар,
риган
Настъргваме доматите с ренде` добавяме 1 щипка сол и 1 щипка захар и разбъркваме. Намокряме сухарите като ги прекарваме за секунда под течаща вода.
Поставяме в чиния и поливаме всеки с 1 с.л. оцет и 1 с.л. зехтин. Последователно гарнираме с настъргани домати` натрошено сирене` риган` поръсваме щедро със зехтин и добавяме накрая няколко маслини.
Ето и илюстрации за продукта


_________________
Още ли е незаконно да се прави аутопсия на жив човек?


Чет Яну 16, 2014 10:20 pm Профил

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
кукувагия означава кукувица, Хаус.
знам ги тези доматени сухари. известни са дори и тук.

най-простото винаги е било солта на земята.


_________________
i`m gonna tell God everything


Пет Яну 17, 2014 9:34 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov