Последно посещение: Нед Сеп 24, 2017 10:31 am Галерия Галерия   Дата и час: Нед Сеп 24, 2017 10:31 am




 [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Лечебни свойства на храните 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Лечебни свойства на храните
такаааа, вече писах за вредата от краставиците в Смей се, тиквенико, затова се га ще ги реабилитирам като започна с тях. набързо събрах някои неща от нета и затова е малко хаотично, но така или иначе това е начина да списвам от работа. а и повторентието е майка на запомнянето. първи полууспешен опит.


КРАСТАВИЦИПолезните свойства на краставицата са известни отдавна.

Лечебни свойстваКраставицата регулира храносмилането и подпомага усвояването на мазнините и белтъчините. Хубаво е да се яде при гастрит с повишена киселинност.

Спомага за образуването на червени кръвни телца, поради което се препоръчва при анемия.

Полезна е при тежки физически натоварвания.

Пресните краставици спомагат за отделянето на излишната вода от организма, често пъти ги препоръчват при отоци в последните месеци от бременността. Полезна храна са за хората в напреднала възраст и за болните с нарушена обмяна на веществата. Краставиците се препоръчват при артрит и подагра. А също и измива от организма отровните вещества и шлаки

Тампони с краставичен
сок се използват при екзема, за намаляване на болката и възпалението при измръзване и ухапване от насекоми, за успокояване на болката в очите.

При кашлица се препоръчват няколко супени лъжици пресен краставичен сок, смесен с 1 ч.л. мед. Употребява се и като лек при хроничен запек, тъй като действа разхлабващо.

Отвара от презрели краставици се пие при жълтеница и други болести на черния дроб.


За разлика от повечето зеленчуци, краставиците се предпочитат още преди да стигнат "зряла" възраст. Ценени не само заради вкусовите си качества, но и заради целебните си свойства, в средните векове краставиците станали толкова популярни и разпространени в Европа, че ги употребявали във всички слоеве на обществото.
Макар че основното им съдържание е 95% вода, те притежават чудесен вкус и диетични качества. Богати са на минерални соли, сяра, магнезий, фосфор, калций, натрий, както и редица ферменти. Пресните краставици спомагат за отделянето на излишната вода от организма, често пъти ги препоръчват при отоци в последните месеци на бременността.
Краставиците са нискокалоричен зеленчук и това ги прави привлекателни не само за вечно борещите се с излишното си тегло суетни красавици, но са препоръчвани на хората в напреднала възраст и болните с нарушена обмяна на веществата.
Като лекарствено средство краставицата днес, за съжаление, е почти забравена. В миналото е използвана за борба с възпаленията и повишената температура, особено при децата. Препоръчвали я при заболявания на белите дробове, бъбреците, при кожни проблеми.
През XVIII век семената на краставицата били описвани като едни от "четирите най-студени семена" и използвани за охлаждане на организма и борба с глистите.
. Във Франция печени краставици се използват за нормализиране на функциите на черния дроб и при стомашно-чревни разстройства и инфекции.

"Всички знаят, че Луната властва над нея, макар че за прохладата, която тя носи, може да се каже само едно - ако този плод бе само с градус по-студен, той би станал отрова. Затова е толкова добър за горещ стомах и горещ черен дроб..." - така е написал за краставицата английският доктор и астролог от XVII век [url=http://margaritta.dir.bg/2004/sept/01krastavicata.htm#2#2]Николас Кулпепер[/url]**
Нейната родина е Индия, но в съвременната епоха тя заема почетно място в кулинарните традиции на различни народи. Употребява се предимно като пресен зеленчук, главно за салати, сандвичи, ордьоври.

Краставицата е не по-малко полезна от целината и морковите за страдащите от ревматизъм.

Пресният краставичен сок премахва парливото усещане в гърдите и стомашните киселини. Той е полезен за страдащите от гастрит и язва.

Действа благотворно на отделителната система.

Краставиците имат пречистващи свойства, защото премахват излишните вещества и токсините от организма.
Полезни са за болните от артрит, тъй като съдържащите се в тях вещества унищожават пикочната киселина.

Помагат също при болести на белите дробове и стомаха, и при подагра, и тения.

Сокът им има успокояващ ефект върху кожата и няма по-добър лосион от него.

Кожата на ръцете се чувства много добре, ако върху нея се наложат обелки от краставица.

Краставицата охлажда кожата, когато е прегрята или възпалена.

Уморените очи се освежават и торбичките под тях изчезват, като върху тях се поставят кръгчета от краставица.

Заради многото си полезни съставки, този зеленчук се употребява в приготвянето на козметични продукти за лице.

Консумацията на краставици също е много полезна за кожата, защото съдържащият се в тях водород я успокоява и омекотява.

Когато се използват за кулинарни цели, краставиците трябва да се измиват непосредствено преди консумация.

Ако кората им не е обработена с химикали, не е необходимо да се белят, а преди да се нарежат само се надупчват леко с вилица за повече аромат.

Краставиците може и да се готвят както всички други зеленчуци, но топлинната обработка унищожава витамините и минералите в тях.

_________________
i`m gonna tell God everything


Пет Фев 27, 2009 4:19 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Червеното цвекло


Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.

Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини' В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Но най-ценната съставка на червеното цвекло са антоцианите, които притежават антиоксидантни свойства.Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия.

Изцеленият сок (от 100 до 300 мл на ден) подобрява общото състояние на организма.
Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини.

Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.

Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб. Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло. Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.

Ако се смеси с мед, се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.

Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.

Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци.
Най-удивително е действието му при ракови заболявания.

Практиката показва, че у онкоболни, които в продължение на 4-6 седмици консумират сок от червено цвекло, броят на червените кръвни клетки, хемоглобинът и левкоцитите нарастват. Теглото на пациентите се увеличава, подобрява се и се стабилизира общото им състояние. В повечето случаи сокът от червено цвекло се комбинира със сок от моркови (3 части моркови и 1 част червено цвекло). В определени случаи допълнително могат да се прибавят и някои антиоксиданти и биостимулатори - женшен, пчелно млечице, сок от плодовете на черен бъз. Червеното цвекло притежава и антиатероматозно действие, дължащо се на съдържанието на йод.
Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.
Сокът от червено цвекло притежава и противовирусно действие. Достатъчно е да се поставят по 1-2 капки в ноздрите в продължение на 3-4 дни и състоянието при вирусни инфекции рязко се подобрява. Сокът трябва да се консумира около 4-6 седмици, не повече. След това се прави почивка от 6-8 седмици. Прилагането му в големи количества също не се препоръчва, защото може да предизвика диария. Ако е налице непоносимост към червеното цвекло (което се случва доста рядко), може да се опита под формата на салата, като зеленчукът предварително се сварява.

Продължението в кухнята...

_________________
i`m gonna tell God everything


Нед Мар 01, 2009 6:11 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Патладжан.
Споменава се, че Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал:
“Патладжанът помага затова, защото го ядат.”


Патладжанът е ценен диетически и лечебен продукт. Препоръчва се при атеросклероза, тъй като у болните, които го употребяват значително се снижава
съдържанирто
на
холестерола
в организма. Широкият набор на минерално соли положително влияе на дейността на сърцето, увеличава отделянето на течностите от организма, затова патладжанът се препоръчва при сърдечно-съдова недостатъчност, особено с отоци. Той е полезен при болести на черния дроб, бъбреците, жлъчката, при подагра, полиартрит. Патладжанът стимулира дейността на червата.



Калоричността на плодовете не е голяма. в тях се съдържат 93% вода, около 3% захари, целулоза, калиеви соли и други, както и малки количества витамин в, С и каротин.
Патладжаните са полезни при профилактиката и лекуването на атеросклерозата. Те спомагат за намаляване на холестерина 6 кръвта и в стените на кръвоносните съдове. Наличността на значително количество калиеви соли в плода увеличава диетичната му стойност, защото те спомагат за отделянето и изхвърлянето на течностите от организма и усилват работата на сърцето. Особено полезно е приготвянето на блюда от патладжан със зехтин. Патладжаните се препоръчват като храна за възрастни хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, особено при наличието на отоци вследствие на нарушена сърдечна дейност. Патладжаните са полезни и при подагра, защото те спомагат за изхвърлянето на солите на пикочната киселина заедно с урината, но не са подходяща храна при доказани заболявания на бъбреците и жлъчката.
ПАТЛАДЖАНИ СРЕЩУ ХИПЕРТОНИЯТА
Най-лечебeн е тумбестият патладжан, който освен това е идеален за диети, прочистване на организма и бариера срещу инфекциите.

Главно достойнство е способността му да извежда от организма излишъка от вреден холестерол. Затова диетолозите съветват хора, склонни към сърдечно-съдови заболявания, да включват в менюто си този зеленчук.
Патладжаните са богати и на минерални вещества, преди всичко на калий, който нормализира сърдечната дейност.
Освен това “виолетовите бомбички” съдържат много желязо, а това значи, че влияят благотворно на кръвния състав и на цвета на лицето.
Патладжановият сок има високи бактерицидни свойства. Той е природен антибиотик, който помага на организма да се справи с различни инфекции и се използва за ускоряване на заздравителния процес при рани.

Патладжаните обаче не могат да се похвалят с изобилие на витамини. В тях се съдържат аскорбинова киселина, витамини от група В и каротин, но в малки количества. Затова пък зеленчукът е истинска находка за тези, които искат да отслабнат. Изобилието от целулоза, плюс ниската калорийност, го правят незаменимо допълнение към всяка диета. Желаещите да отслабнат трябва да имат предвид само едно - патладжаните с удоволствие поемат мазнината, в която се пържат, и престават да бъдат диетични. Ще поемат по-малко мазнина, ако нарязаните кръгчета се потопят за 10 минути в студена вода или се приготвят “на сухо” в тефлонов тиган.
ПАТЛАДЖАНА КАТО ЛЕКАРСТВО
• За лечение на хипертония: прах от изсушена кора на патладжани, смляна в кафемелачка, се приема по 1 ч. л. преди ядене.
• За профилактика на заболявания на черния дроб и бъбреците: всеки ден се изяжда по 1 с. л. задушени патладжани.
• За укрепване на зъбите и венците: 1 с. л. патладжанени кори се изсушават, смилат се и се заливат с чаша вряла вода. Добавя се лъжичка сол и с течността устата се изплаква всеки ден.
Съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах. Патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите соланинът е в по-голямо количество и може да предизвика отравяне. Когато купувате “лилавия доктор”, избирайте млади “бомбички”. Кафеникавата дръжка показва, че плодът е откъснат отдавна. Върху повърхността на пресния патладжан няма кафяви петна, той е твърд, а кората му е гладка и лъскава. Ако не сте сигурни, че патладжанът е пресен, за всеки случай го подръжте в 3-процентов солен разтвор - по този начин се извлича значителна част от соланина. Ако не ви харесва специфичната му горчивина, отдайте предпочитание на белите патладжани. В тях няма соланин, затова този сорт има най-нежния вкус.


_________________
i`m gonna tell God everything


Нед Мар 15, 2009 9:22 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните

Козето мляко

Учените са забелязали, че най-много дълголетници има по местата, където в менюто присъства козето мляко. Според древната легенда с мляко от коза бил хранен самият гръмовержец Зевс. Съвременните специалисти - диетолози, педиатри, представители на други медицински професии, също потвърждават лечебните свойства на козето мляко. До наши дни са се запазили рецепти за лечение с козе мляко, които са проверени от много поколения.

Ценността на козето мляко е свързана с храната на козата, в която влизат лекарствени растения и затова млякото има специфичен привкус. Но то се различава от кравето мляко по това, че мазните топчета в него са значително по-малки по размер, което облекчава процеса на преработка. Именно затова козето мляко се понася по-добре при различни нарушения на храносмилането.

Макар съдържанието на минерали в козето и кравето мляко да е сравнимо, козето мляко съдържа с 13% повече калций, с 25% повече витaмин В6, с 47% повече витамин А, с 134% повече калий, три пъти повече ниацин, както и четири пъти повече мед. Козето мляко съдържа също с 27% повече от антиоксиданта селен. В кравето мляко пък има пет пъти повече витамин В12 и десет пъти повече фолиева киселина.

Козето мляко е полезно още и защото:

подобрява състава на кръвта и има бактерицидни свойства;

укрепва имунитета;

ускорява зарастването на костите при травми заради повишеното съдържание на калций;

активизира работата на храносмилателните жлези и има противоалергични свойства;

влияе положително при заболявания на кожата, ставите и някои други болести.





То предпазва зъбите от кариес и спомага за изграждането на здрав емайл. При пастьоризация на млякото обаче това не е така добре изразено.



Стомашните заболявания бързо се коригират с козе мляко.


Артритът, ревматизмът и всички състояния, протичащи с преобладаване на кисели обменни продукти като диабет, сърдечни, белодробни, бъбречни, чернодробни и други заболявания, се подобряват значително при включване на козе мляко в режима поради неговата алкална реакция. Козето мляко в съчетание с накиснати и обелени фурми е полезна комбинация при язва на стомаха, а в съчетание със сушени смокини – при артрит.
Козето мляко се смила в стомаха за 20 минути след поглъщането му, за разлика от кравето, за което се изисква 2 часа. Три пети от света днес се храни с козе мляко. Това е едно от най-добрите средства против запек и колит.
Загубата на телесно тегло може да бъде спряна с употребата на козе мляко и сушени плодове между храненията. Суроватката от козе мляко пък помага на хора, искащи да отслабнат.
Тъй като козата се храни с кората на дърветата и храсти, съдържанието на силиций в млякото й е високо. Този елемент възпрепятства развитието на туберкулозата. Козите не боледуват от туберкулоза и в млякото им не се откриват туберкулозни бактерии, а такива често се срещат в кравето мляко. Силицият е необходим за нормалната дейност на кожата, за растежа на косата и ноктите и за правилното функциониране на нервната система.Козето мляко още от древността се е използвало като храна и лекарство при белодробни заболявания, в това число и при туберкулоза. Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма. Според проф. Вагнер козето мляко е естествен антибиотик и неговата консумация не само ни предпазва от редица заболявания, дори и от рак, но е деен участник и при лечението на редица заболявания.
Млякото може да се дава с лечебна цел на деца до три години по 100-150 мл 2 пъти на ден, на децата над 3 годинки – по 150-200 мл също 2 пъти дневно. Възрастните могат да пият козе мляко почти без ограничение.

От язва на стомаха и дванадесетопръстника можете да се излекувате напълно, ако всяка сутрин изпивате на гладно чаша прясно козе мляко и още по чашка – един час преди обяд и преди вечеря.

За две години при такъв режим язвената болест изчезва безследно. При възпаление на задстомашната жлеза си направете кисело мляко.


Козето сирене минава за едно от най-вкусните деликатеси, което доставя на организма силно средство за защита от болести и укрепване съпротивителните сили на организма. За съжаление козето мляко и сирене почти не се среща на пазара, а по селата с млякото си хранят прасетата.

_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Авг 31, 2009 5:19 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Вкусните свойства на тиквата




С настъпването на есента и зимата тиквата става част от нашата маса. Този плод, чиято родина е Африка, е позната на човечеството от над 7 000 години.
Тиквата спада към групата на така наречените плодови зеленчуци, тъй като се отглежда заради плода.

Тиквата е изключително полезен и хранителен плод, който притежава ценни диетични качества.


На времето жените са умеели да правят чудесни десерти от тези големи, твърде екзотични по форма и цвят творения на природата тиквите, за които често се спори дали са плодове или зеленчуци.

В зрелите плодове от най-качественитe сортове тикви се съдържат малко белтъчини и мазнини и до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза). Останалите 90 на сто от плода са вода. Целулозата е около 1 на сто, а киселини почти липсват

Тя съ­дър­жа на пър­во мяс­то ас­кор­би­но­ва ки­се­ли­на (та­ка не­об­хо­ди­ми­я на всич­ки ни ви­та­мин С), ко­я­то ни спа­ся­ва от есен­ни­те прос­ту­ди. В нея има и ви­та­ми­ни от гру­па­та В - те се спра­вят не са­мо с умо­ра­та, раз­д­раз­ни­тел­ност­та и без­съ­ни­е­то. Те­зи ви­та­ми­ни по­доб­ря­ват със­то­я­ни­е­то и на ко­жа­та, и на ко­са­та ни. Про­дъл­жа­ва­ме с ви­та­ми­ни­те А и Е, пре­че­щи на ста­ре­е­не­то, как­то и ви­та­мин К, кой­то вли­яе на съ­сир­ва­е­мост­та на кръв­та. Дру­ги­те зе­лен­чу­ци почти не съ­дър­жат ви­та­мин К. Но тик­ва­та съ­дър­жа и още един, мно­го ряд­ко сре­щан ви­та­мин - ста­ва ду­ма за ви­та­мин Т, кой­то по­ма­га за ус­во­я­ва­не­то на теж­ка хра­на и не поз­во­ля­ва зат­лъс­тя­ва­не. Мо­же би за­то­ва ди­е­то­ло­зи­те та­ка нас­то­я­тел­но пре­по­ръч­ват тик­ва. То­зи зе­лен­чук съ­дър­жа и мно­го же­ля­зо - то да­ва до­бър цвят на ли­це­то и ве­се­ло нас­т­ро­е­ние.
Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея.Така наречените мускатови тикви съдържат по-голямо количество каротин дори от морковите.
Калиевите солив сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което превръща тиквата в много подходяща храна при бъбречни исърдечносъдови заболявания, за които са характерни отоци. Тъй като има ниска киселинност и нежната целулоза, тя е много полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт.
В диетичното хранене тиквата се прилага, защото има леко слабително действие. Доста мощен диуретик е.
Съдържа и голямо количество пектин. Това помага за изчистване на дебелото черво и за намаляване нивото на холестерина.
Тиквитеса много полезни при възстановяване на организма след прекарани тежки заболявания.

Месестата част на плодовете се прилага при колит и други стомашно-чревни възпаления. Съдържащите се в нея пектини спомагат за изхвърляне на холестерола от организма, което е много полезно при артеросклероза и затлъстяване.

Пектинът също така оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.

Пикочогонното действие определя употребата на тиквата в диетата на болни с отоци и някои болести на бъбреците.

Тиквата се препоръчва и на бременните жени като средство против повръщане. По същата причина тя се употребява и против "морска болест".

В Индия тиквата се използва и за лечение на туберкулоза. Доказано е, че водният екстракт в съотношение 1:10 000 възпрепятства размножаването на туберкулозната бактерия.

Поради ниската й калоричност (около 17 калории в 100г) тя се препоръчва за използване в диети, както и за хора страдащи от диабет.

Соковете от тиква рядко се консумират на трапезата в ежедневието, но имат място при лечение на гастрит и повишена стомашна киселинност. Препоръчителни са и при безсъние-преди лягане се изпива по една чаша прясноизцеден сок или отвара от тиква, в която е разтворена една супена лъжица мед.
Семките на тиквите също са изключително полезни, дори се смята, че живеещите на Балканския полуостров народи по-рядко страдат от аденом на простата жлеза именно поради факта, че ядат тиквено семе. В тиквените семки има повече белтъчини, тлъсто масло и смолисти вещества. Важно е обаче да не са обилно посолени. Желателно е хора с наднормено тегло да ограничават консумацията им до 30 г дневно. Тиквеното семе е полезно за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит със запек, анемия, наднормено тегло, хипертония , остеопороза.




_________________
i`m gonna tell God everything


Пет Сеп 25, 2009 8:19 pm Профил Галерия на потребителя
Tinkerbell
Tinkerbell
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 7:33 pm
Мнения: 3752
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Ер, нещо не е наред шрифта :)

_________________
“The words have made a perfect burden.”


Пет Сеп 25, 2009 8:31 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
аз ще го ошрифтя него :x
ама утре, че стана късно вече. по това време нашите си лягат :D

_________________
i`m gonna tell God everything


Пет Сеп 25, 2009 8:44 pm Профил Галерия на потребителя
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пет Яну 09, 2009 10:47 am
Мнения: 6067
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Ракли, не знам дали ананасът има лечебни свойства, но го обожавам. И има магическата способност да ми оправя настроението. :|



_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Съб Сеп 26, 2009 1:00 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
о, Алби, и аз обичам ананас! :D
обаче като се замисля, проблемът е, че рядко тук може да се попадне на качествен плод.

принципно е и по-скъп. но се намира на определени места на добра цена.

обаче като качество е ужасен. лично аз тази пролет купих точно два пъти. и колко касети прерових докато намеря прилични ананаси. е, позволиха ми.

сега видях наколко обобщени правила, които човек трябва да знае, когато избира ананас, за да не е разочарован.

1. Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е плодът.
2. При зрелия плод кората леко поддава при натиск, а плодът има леко червеникав оттенък.
Купеният вече ананас се съхранява до момента на консумацията на стайна температура. Под 5 градуса той губи превъзходния си аромат.


обичам аромата му, за разлика от майка ми примерно, което го ненавижда. още от времето, когато е била бременна с мен. :lol: стечение на обстоятелства.

Твърдия кочан в средата се отстранява.

есетествено узрелият ананас е превъзходен. а другите са като доматите, които се оставят да узреят насила на слънчева светлина. почервеняват, но не е същото.

и размерът определено има значение.

казват, че стигали до 5 кг. аз лично не съм попадала на такъв. :(



утре ще взема да събера на едно полезностите му




_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Сеп 28, 2009 8:26 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Преди време ми се наложи да пия комбинирани витамини. Влязох в първата аптека иси купих първия комбинирам препарат, който ми препоръчаха. Но за мое удивление от него ми се гадеше ужасно и нетърпимо.
В последствие опитах с още няколко комбинирани хапчета мултивитамини и минерали, но ефекта беше същия.
Така се отказах и си почнах от време на време да си пия само витамин С, после пък витамин Б и т.н.

Сега попаднах на сайта на Наноком и прочетох статията им за комбинацията на веществата. Супер съгласна съм с нея и реших, че може да ви е интересно.

Разделният прием на витамини: мода или необходимост?
автор Евгения Ших

Следвайки модните тенденции, прекрасната половина на човечеството не щади сили и време да експериментира върху себе си: диети, гладуване...” Какво стои зад всичко това, към какво водят подобни „екстремални” увлечения?” – с този въпрос се обърнахме към Д-р Ших
Е.В. Ших
Доктор на медицинските науки, професор в катедра по клинична фармакология ММА "Сеченов", ръководител на отдела за мониторинг на лекарствените средства в Института по клинична фармакология

Страстта към всевъзможни режими на хранене- това не е просто желание да изтощиш своя организъм, а по-скоро стремеж да поддържаш своето здраве и да регулираш обменните процеси. За съжаление такива експерименти, не винаги водят до желания резултат, а понякога дори могат да увредят здравето на жената.

Като лекар, можете ли да препоръчате нещо друго?
Необходимото условие за стройна фигура, еластична кожа, красива коса и здраве изобщо, т.е всичко това, което прави съвременната жена привлекателна, успешна и уверена в себе си – правилния обмен на веществата. Съществено влияние на това оказват витамините и минералите. Разчетите показват, че дори най-балансираното и разнообразно меню е дефицитно към 20-30 % на много микронутриенти ( витамини и минерали). Следователно, на организма му е необходимо да приема допълнително витаминно-минерални комплекси, които да попълват този недостиг.

Какво трябва да се отчита при избора на подобен комплекс?
Съвместимостта на съдържащите се компоненти. Съвременните изследвания показват, че приемането на витаминно-минерални и поливитаминни комплекси не винаги се явява толкова ефикасно, както ни се представяше това преди. Обяснението е в различните взаимодействия между компонентите. Тяхното присъствие в една таблетка не винаги е полезно, тъй като в резултат на химичните реакции между тях, много вещества стават неактивни. Например, в една таблетка с витамин С и В12, витамин С разрушава В12 и неговата активност пада на 30 %. Затова в процеса на изготвяне на комплекси, веществата се подготвят по такъв начин, че по време на съхранението да се ограничат контактите между тях. Но, пълно изолиране на несъвместимите вещества е невъзможно, в организма те все пак ще се срещнат, затова трябва да бъдат разделени по време на приема.

Моля, разкажете за това по-подробно.
Попадайки в стомашно-чревния тракт, микронутриентите започват да си пречат един на друг. Представете си, че на вас ви се прииска да добавите лимон в кафе с прясна сметана- резултатът е известен: сметаната ще се пресече. Затова пък чаят с лимон е приятен и полезен! Нещо подобно се случва с витамините и минералите. Например витамин D способства за усвояването на калция. Обаче калцият е лошо съвместим с желязото. Освен това, на учените отдавна е известно, че вътре в организма компонентите на една таблетка могат да реагират по различен начин един спрямо друг. В частност съчетаването на витамин В1 и В12 повишава вероятността от възникване на алергична реакция.

По ваше мнение, какъв трябва да бъде пълноценния комплекс?
Най-добре е той да представлява набор от няколко таблетки, приемани разделно, като във всяка от тях са съхранени желаните и изключени нежеланите взаимодействия. Само такава формула ще осигури усвояване на всички елементи, ще намали вероятността от алергична реакция и ще повиши с 30 %, по сравнение със стандартните препарати, ефективността на комплекса. Всъщност, това е разделно хранене, само че десетки пъти по-ефективно и полезно за здравето.
[JUSTIFY]Малко вероятно е потребителите на мултивитаминно-минерални комплекси да са изложени на риск в резултат на неспособността на производителите да разберат механизма на известни взаимодействия между нутриентите, но заявената полза от използването им няма да бъде напълно реализирана, в случай че възможността от взаимодействие между микроелементите е напълно игнорирана.

Таблица за взаимодействието между микронутриентите
H B1 В2 В5 В6 В9 В12 С А D E K Ca Cr Cu Fe I Mg Mo P Se Zn
H ?
В1 Х
В2 Х Х Х
В5 ? Х Х Х Х О
В6 Х Х
В9 Х Х О
B12 Х Х Х О О
C Х О ? О Х О
A ? Х О Х
D ? Х Х Х Х
E ? Х О
K О Х О Х
Ca Х Х О О
Cr О
Cu О О О О О
Fe Х О Х Х О О О О
I Х
Mg Х Х О
Mo О
P Х О
Se О Х
Zn Х О О О О

Използвани съкращения:
X-
положително и потенциално полезно взаимодействие.
O-
негативно и потенциално вредно взаимодействие.
?-
противоречиви данни с неопределени последствия при използването на нутриенти...
[/JUSTIFY]

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Чет Окт 08, 2009 7:54 am Профил Галерия на потребителя WWW
 [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov