Последно посещение: Нед Сеп 24, 2017 10:28 am Галерия Галерия   Дата и час: Нед Сеп 24, 2017 10:28 am




 [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Лечебни свойства на храните 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Боров мед, ама истински боров мед или онова дето го продават в суперите и на него пише боров мед?



_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Фев 23, 2010 5:19 pm Профил Галерия на потребителя
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Съвсем истински, Ракли.
Не купувам мед от магазините, купувам от производители, при това близки.
Всъщност дори е от личните им запаси, така да се каже. :)
той е много различен на вкус, тъмен почти черен и някак по-гъст от другия

те вадят и акациев, и слънчогледов

боровият им е в малки количества, от него не продават.

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Вто Фев 23, 2010 8:42 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните






Градинската лобода (Atriplex hortensis) е едногодишно растение.
Стъблото на градинската лобода е право, разклонено, високо до 2 м.
Листата са триъгълни, целокрайни или със слабо назъбени краища, различни по краска - жълтозелени, зелени, червени, пъстри.
За храна се използват листата на младите разклонения, а понякога и върховете на стъблото и разклоненията. Листата са богати на витамин С (93,6 мг %), на рутин (113 мг %), на белтъчни вещества и минерални соли.Съдържа полезни количества от калий, магвезий, калций, манган, желязо, цинк...
Растението притежава бактерицидни свойства.
В народната медицина се използва като болкоуспокояващо, успокоително, слабително, а също така и противовъзпалително, отхрачващо, слабително и противоглистно и жлъчегонно средство.
В медицината лободата е известна като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.
Сок или настойка от листата се използва при кариеси.
Прабабите ни са знаели, че лободата е прекрасно средство против зъбобол и заболявания на венците, използвали са я, за да направят зъбите си здрави, устойчиви, красиви и най-главното – бели.
На децата са давали семена от лобода профилактично против паразити.
При проблеми с черния дроб и далака се препоръчва приемането на настойка от семената по ¼ чаша 4 пъти на денонощие.

Настойка от растението се приема при кашлица, лекували са туберкулоза на белите дробове, възпалена жлъчка, язва на дванадесетопръстника, метеоризъм.
Добре се повлияват състояния на неврастения, истерия и силно, продължително главоболие.
Прилагали са я дори при паралич.

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Юни 30, 2010 3:47 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните

Просо



Макар просото най-често да се асоциира със зърната, които поставяме в хранилките на птиците, то съвсем не е само това. Кремообразно като намачкан картоф или под формата на зърна като ориза, просото е вкусно житно растение, което може да се добавя към различните храни. Както повечето житни растения и то е достъпно по магазините целогодишно.
Просото е на малки по размер кръгли зърна, които могат да са бели, сиви, жълти или червени. Най-широко разпространената му форма, която може да бъде намерена в магазините, е перлената му обелена разновидност, макар че често може да бъде видян и традиционният кускус, направен от пукнато просо.
Технически погледнато просото е семе, а не зърно, но тъй като тук го разглеждаме в кулинарен аспект, ще го наричаме именно така. Типовете просо, които консумираме като храна, основно спадат към научните категории Panicum miliaceuem или Setaria italica.
Тъй като просото не съдържа глутен, то е чудесна зърнена алтернатива, за хората имащи алергия към глутена.








Ползи от просото

- Има предпазващи сърцето свойства. Съдържащият се в просото магнезий редуцира риска от астма и честотата на мигренни пристъпи. Освен това той понижава високото кръвно налягане, като по този начин редуцира риска от сърдечен удар, особено при хора с атеросклероза или диабетична сърдечна болест.
- Развива и възстановява телесните тъкани. Фосфорът, осигурен от просото, играе важна роля в структурата на всяка една човешка клетка. Той е важен компонент на нуклеиновите киселини, които са градивните блокове на генетичния код.


- Просото и останалите пълнозърнени култури понижават риска от диабет ІІ. Просото, както и другите пълнозърнени култури, са богат източник на магнезий - минерал, който действа като кофактор за повече от 300 ензими, включително и тези, които участват в използването на секрецията на глюкозата и инсулина.
- Помага в предпазването на поява на камъни в жлъчния мехур
Приемането на храни, богати на неразтворими фибри, каквато е просото, може да помогне на жените да се предпазят от поява на камъни в жлъчния мехур. При проведено проучване се оказало, че жените, приемали по-богати на фибри храни, показват намален с 13% риск от поява на камъни.
- Фибрите от пълнозърнестите храни и плодовете предпазват от рак на гърдата. Установено е, че диета, богата на фибри и плодове, предлага значителна защита от рак на гърдата при жени в периода преди менопауза. Изследвания са показали, че с приема на концентрирани на фибри храни рискът от рак на гърдата пада с 52%.
- Пълнозърнестите храни и рибата действат като силен протектор срещу детската астма. Проведени изследвания показват, че пълнозърнените храни и рибата могат да редуцират риска от детска астма до 50%.
- Предлагат значителни сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопауза. Приемът на пълнозърнени храни, каквато е просото, поне 6 пъти седмично е особено добра идея за жените в периода след менопаузата, които имат висок холестерол, високо кръвно налягане или признаци за сърдечносъдово заболяване.
- Защитават от сърдечна недостатъчност. При проведено проучване в САЩ, където сърдечната недостатъчност е главна причина за хоспитализация при по-възрастното население, се оказва, че хората, приемали ежедневно пълнозърнеста закуска, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.
Произход на просото
Смята се, че просото произхожда от Северна Африка, или по специално от Етиопия, където се е консумирало още от праисторически времена. Днес то все още е изключително важна храна в Африка, където от него се произвежда традиционния хляб, познат като инйера.
Още от древността просото е било много популярно и в Азия, и Индия, а през Средновековието придобива известност и в Европа, особено в източната й част.
Днес основни производители на просо са Индия, Китай и Нигерия.
Съхранение на просото
Просото може да ни бъде предложено или в своята пълнозърнена форма или напукано. Както и с останалите храни, които купуваме пакетирани, трябва да се уверим, че опаковката е добре затворена и че не съдържа влага.


Съхранявайте просото в контейнер с капак на хладно, сухо и тъмно място, където то ще е защитено за някоко месеца.
Няколко бързи съвета как да го сервираме:
- Както и останалите пулнозърнести храни, така и просото трябва да е добре измито и почистено от попаднали камъчета или други боклуци.
- Към 1 чаша просо се прибавят две чаши и половина вода.
- След като просото е прибавено към водата и тя е завряла, котлона се намалява, покрива се и се оставя на ниска температура около 25 мин.
- Ако искате просото да има кремообразен вид, прибавяйте по малко вода и бъркайте.
- Сготвеното просо може да бъде сервивано като каша за закуска, към която можете да добавите любимите си ядки или плодове.

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Мар 02, 2011 9:59 am Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните

Уасаби – зеленото чудо

Коренът Wasabia Japonica е братовчед на хряна. Откъдето и сходните хранително-вкусови качества и прозвището „японски хрян“. Основната разлика на това семейство с другите лютиви растения, като чилито например, е че онези стимулират рецепторите на езика, докато тези – на носа. Освен това ефектите са много по-краткотрайни и лесно се отстраняват, ако човек отпере як гълток бира или друга течност.
Уасаби се нарича пастата от настърган корен. Тъй като е доста нетрайно и губи ароматите си в рамките на 15 минути, в по-добрите суши ресторанти и барове уасабито се приготвя преди сервиране. Eто един съвет за любителите на домашното суши, където най-често се използва уасаби: поставянето на пастата между ориза и рибата запазва аромата й по-дълго.
Сега лошата новина. Тъй като коренът е скъп (цената варира от 300 до 800 лв/кг) и се отглежда трудно (само 5 региона в Япония), онова, което обикновено се сервира в заведенията, е псевдо-уасаби. То е съставено от хрян (който в Япония наричат „западно уасаби“, ха-ха), горчица и зелена боя.
Вярва се, че Wasabia Japonica има силни целебни свойства и е един от факторите за японското дълголетие. За астматиците добрата новина е, че коренът има противоалергични и противоастматични, дори и анти-анафилактични свойства.
Другите магически свойства включват антимикробно и антиплесенно действие, изтребвайки стафилококите и гадната Escherichia coli, като се твърди, че така се предотвратява образуването на кариес.
Wasabia-та има и противосъсирващите свойства, които предотвратяват образуването на тромби в кръвта. Друга бактерия, която бива унищожена е Helicobacter Pylori, отговорна за язвите и рака на стомаха.
Когато става дума за рак, се оказва, че той ще има много лош ден, ако попадне на консумиращ корена човек, защото едно от най-важните му свойства е блокирането на метастазите, а на по-късен етап и
разрушаването на раковите клетки, при това, без да се увреждат нормалните!
Последното е наблюдавано особено ясно при болни от левкемия, рак на гърдата, пикочния мехур, простатата, панкреаса, белия дроб и дебелото черво.

Макар да бледнее пред предните, облекчаването на диабетни състояние също изобщо не е за пренебрегване, нито детоксифициращото действие само по себе си.
И след цялата тази надъхваща реч идва въпроса: откъде човек да си купи истински корен?! Отговорът не е еднозначен, но еднозначното в него е „от чужбина“. Ако имате ходене към цивилизацията и знаете за японски/азиатски пазар – минете от там. Алтернативно от някойамериканскисайт. Но ще ви излезе твърде скъпо и сложно, за което можете да благодарите на Дянков. Всъщност, най-добре е приятел в Япония да ви изпрати.

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Сря Мар 02, 2011 7:58 pm Профил Галерия на потребителя WWW

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Цитат:
Сега лошата новина. Тъй като коренът е скъп (цената варира от 300 до 800 лв/кг) и се отглежда трудно (само 5 региона в Япония), онова, което обикновено се сервира в заведенията, е псевдо-уасаби. То е съставено от хрян (който в Япония наричат „западно уасаби“, ха-ха), горчица и зелена боя.


Значи според мен остава алтернативата часто от градината определена за сеитба на женшен да се задели за отглеждане на уасаби. :lol: Ако вирее разбира се.
Впрочем явно има някакво родство с хряна по отношение на някои от лечебните свойства. Преди време бях попаднала на някакво проучване на британци, които доказаха, че хрянът е способен да убие раковет клетки.
Дори някаква ваксина на основата на хряна се използвала вече.

При мен лошата новина е, че нетът ми се разпада. Или някоя от няколкото маймуни на клона тегли филм в неправомерен час или...е нещо друго. Но ще проуча това аз.

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Мар 02, 2011 9:02 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Нед Авг 08, 2010 12:45 pm
Мнения: 470
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Ааааа,момичета,айде на масата и да си изядете и първото и второто и третото.

Да нема бой по дупето!

Която свърши първа,ще има награда - разходка в зоопарка !

Айде,казах.не ми се помотквайте! :tuptup:



Само зелени еуглени им в главата! :ikillyou:


Чет Мар 03, 2011 3:55 am Профил WWW
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
НАХУТ




Нахутът е бобово растение с превъзходни качества и безброй приложения. Той е много полезен при диабет, както и за понижаване нивата на холестерола.
Нахутът е представител на семейство Бобови. Това е храна много богата на протеини и е един от най-ранно култивираните зеленчуци. Неговите корени намираме преди 7 500 години в Средния Изток.
Има два вида нахут:
- Desi - по-малък и тъмен, с грапава обвивка - култивиран предимно в Индия, Етиопия, Мексико и Иран.
- Kabuli - доста по-светъл и едър, с по-гладка обвивка - предимно се отглежда в Южна Европа, Северна Африка, Афганистан и Чили, както и в Индия.
Освен в индийската кухня, нахутът е много използван и в италиянската. Използва се в салати, предястия, основни ястия, сосове и десерти. Също така брашното от нахут се използва при приготвянето на паста, хляб и всякакъв вид тестени десерти.
Едни от най-известните ястия са фалафелът и хумусът.


Нахутът е чудесен източник на протеини. Благоприятства понижаването на холестерола, намаляват риска от рак на стомаха и дебелото черво, стабилизира нивото на кръвната захар, предпазва диабетиците от сърдечни заболявания.
Изключително богат е на целулоза и е здравословен източник на въглехидрати за хора с инсулинова чувствителност или диабет. Нахутът предпазва от твърде бързото покачване на кръвната захар след хранене.
Има и ниски нива на мазнини, повечето от които са ненаситени.


Хранителна стойност на нахута в 100 гр. суров нахут

Протеин – 19 гр.
Въглехидрати – 60 гр.
Мазнини – 6 гр.
Минерали:
Калций – 100 мг.
Желязо – 6 мг.
Магнезий – 115 мг.
Фосфор – 366 мг.
Калий – 875 мг.
Натрий – 24 мг.
Цинк – 3 мг.
Мед – 0.8 мг.
Манган – 2 мг.
Селен – 8 мг.
Витамините са с много ниски стойности в нахута, затова ще спомена само тези, които имат по-съществени количества:
Фолиева киселина в естествен вид (различно е от фолиева киселина, която е известна като витамин B9) – 557 мкг.
Холин (Витамин от групата B) – 95 мг.
Витамин – 67 UI
Аминокиселините са с пренебрежимо количество затова също няма да ги споменавам.
Ако сте на диета за отслабване. Яжте до 100 гр. (100 гр. суров, а не след като е сварен; даже 50 гр. е по-добре) нахут на едно ядене, защото количеството на въглехидратите в 100 гр. е 60 гр. Все пак това са от комплексните/бавни въглехидрати, които са подходящи по време на диета, но ако прекалите с нахута ще спрете процеса на отслабване.

Нахутът е смятан за афродизиак и е бил използван като такъв както от древните египтяни, така и от арабите.

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Съб Апр 09, 2011 9:55 am Профил Галерия на потребителя WWW
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3436
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Сега нямам много време да попрепиша (а когато имам време ще забравя :lol: )
ама търсейки чинийка да ви донеса грозде, изчетох толкова за ползите от него, а тук виждам, че още не сме го донесли...

Гроздето помага за по-добра памет
ГРОЗДЕТО ПОМАГА ПРИ УМОРА
Гроздето помага за отслабване и за поддържане на фигурата
Гроздето помага при мъжко безплодие
Бе, изобще - да се подсетим, че от днес почваме да похапваме ;)

Грозде

,

_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Съб Авг 06, 2011 2:33 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Еееее, баш с грозде дали ще отслабна, а? :lol: Еле пък, ако го направя на бал суджук. :dance:
Но иначе наистина знам, че е елексир за черния дроб.

И днес се включвам с доматите, защото сме на вълна гаспачо, сок, сос и....всичко щи но дойде. :)

Доматът - ябълката на любовта





Родината на домата е Перу. От там той е пренесен в Европа.

Но зеленчукът не е бил на почит винаги. В наръчник за градинарство от XVIII век е записано: "Плодът е изключително опасен, тъй като тези, които го ядат, са обзети от лудост." :mrgreen:

Известно е, че през 1776 година е имало опит да бъде отровен [b]!!!
първият президент на САЩ Джордж Вашингтон с помощта на ястие от домати, приготвено от Джеймс Бестли по заповед на командващия английските кралски военни сили. Но на Вашингтон не само, че ястието не му навредило, а даже му се понравило на вкус.

Французите наричат домата "ябълка на любовта", вероятно заради формата, наподобяваща сърце и цвета. Дълго време те отглеждари зеленчука, като декоративно растение.

В Русия доматите били пренесени през втората половина на XVIII век. И там също ги отглеждали за красота. И дори отвъдморските растения били третирани с голямо внимание и прециозност. Руснаците наричали растението "безумни ягоди" и "плодове на греха".

Първи италианците започнали да консервират домати. Примерът им последвали американците, които през 1830 г. измислили кетчупа.

Доматите се наричат плодове и зеленчуци. Те са безценни складовете на витамини А, B1, B2, B3, P, PP, C, E, и други полезни вещества. Съдържат пектин, азотни вещества, киселина (аскорбинова, лимонена, винена), каротин рибофлавин, калий, желязо, магнезий и цинк.

Лекарите препоръчват домати във всякакви варианти - печени или варени. Те са изключително полезни за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система и със стомашно-чревния тракт.
Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.

Някои проучвания са доказали, че ликопенът в кожата и плътта на доматите, може да играе роля в предотвратяването на някои видове рак - на белия дроб, на простатата и рак на дебелото черво.

Ликопенът черпи своите ползи за здравето предимно от антиоксидантната активност, която е дори по-висока от тази на бета-каротина.
За онколечението те са много ценни заради съдържащия се в тях каротиноиден ликопен. Това вещество им придава огнено-червения цвят. Ликопенът на доматите е смятан за един от най-силните природни каротиноиди- антиоксиданти.
Според заключенията на FDA / Американската агенция за контрол на лекарствата и храните/ ликопенът от доматите има противоракови свойства само за рак на простатата, на яйчниците, на стомаха, на панкреаса.

Изследвания, правени неотдавна показват, че противовъзпалителният агент, които се съдържа в кожата на домата има много мощни противовъзпалителни свойства и е много полезен при борба с различни възпаления.

Поради това, че съдържа в себе си витамин С, калций и фосфор доматът е много полезен за здравето на костите и зъбите.

[/b]

_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Авг 09, 2011 12:34 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov