Последно посещение: Нед Сеп 24, 2017 10:27 am Галерия Галерия   Дата и час: Нед Сеп 24, 2017 10:27 am




 [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Лечебни свойства на храните 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Внимание! Внимание!


Един приятел се чувства много изморен.



Време е за диета срещу пролетната умора.



Пролетната умора изразява изтощението на организма от отминалата зима. Необходим е енергиен прилив, който може да си осигурите с правилен режим на хранене.



За да имате повече енергия и да победите пролетната умора, трябва да сте в добро настроение. Затова яжте повече храни, които спомагат за образуване на хормона на удоволствието – серотонин, съдържат витамини от групата В и Е, както и доказани антидепресанти като фолиева киселина, селен, триптофан.



С настъпването на пролетта то също се нуждае от повече грижи. В духа на народната медицина: настържете на ситно 250 г орехи, стафиди, 1 лимон и добавете 250 г мед. Приемайте всеки ден по 1 с. л. от сместа 3 пъти преди ядене.

Ако кръвното ви рязко спада и се чувствате замаяни, смелете 3 лимона, залейте сместа с кипната, но охладена вода, оставете да отлежи 1-2 дни в хладилника. После добавете 250 г мед и добре разбъркайте. Приемайте по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди хранене.


Започнете закуската си с твърдо сварено яйце. В него се съдържа холин, който повишава нивото на “добрия” холестерол и подобрява паметта. Вместо кафе по-добре изпивайте чаша сок от цвекло и моркови в съотношение 1:4.

Изтощеният организъм особено се нуждае от правилно хранене. Магнезият, съдържащ се в какаото, фасула, ядките, макароните, рибата, млечните продукти и зелената салата, влияе благотворно на нервната система, подобрява кръвообращението и предпазва от депресия.
Витамин С (киви, шипкова отвара, цитрусови плодове, зеленчуци) защитава организма от инфекции. Витамините от групата В (месо, птици, риба) осигуряват производството на серотонин - хормона на щастието.
По възможност употребявайте продуктите (плодове и зеленчуци) в суров вид. През пролетта употребявайте повече мед и зехтин.

Съчетанието на мазнини със захар помагат на организма да се справи с бързата умора и сънливостта. Прецеденото мляко или няколко пасти с маслен крем помагат за възстановяване на душевното равновесие. Привържениците на диетите не трябва да се притесняват: през пролетта тези продукти няма да добавят нито един сантиметър към талията им.

Фурмите, които съдържат много микроелементи и витамини А и В, също помагат за възстановяване на силите и повишаване на работоспособността. Те съдържат и допамин – вещество, активизиращо мисловните процеси.

Яжте и поне шепа ядки дневно. Те съдържат лецитин – вещество, което ще спомага за ефективната дейност на паметта. Диетолозите пък твърдят, че селенът, на който ядките са богати, подобрява настроението.

Мазната морска риба, киселото зеле и пресните салати нормализират вътрешните биологичните ритми. Специалистите препоръчват при прехода от зимно към лятно часово време да се намали употребата на продукти и напитки, съдържащи кофеин.

Много хора именно през пролетта се залавят със спазването на някаква диета. Особено през този сезон това не се препоръчва. Човешкият организъм е снабден с особена серотонинова система, с която той трябва да съгласува храненето си. Серотонинът известен като “хормон на щастието” регулира не само съня и апетита, но и емоциите ни. Продуктите, богати на серотонин, са житните и бобовите растения, бананите, спанакът, доматите, патладжаните, червеният пипер.

Не си заслужава да се отказвате напълно от въглехидратите - това ще доведе до дисбаланс, а като следствие – до депресия, намаляване на работоспособността и лошо настроение.

Храненето трябва да е редовно (5-6 път дневно) на малки порции. Много важно е да се изпиват достатъчно течност – за повечето хора около 2 литра дневно.


_________________
i`m gonna tell God everything


Чет Мар 29, 2012 2:16 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Окт 25, 2011 12:16 am
Мнения: 1182
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Цитат:
Съчетанието на мазнини със захар помагат на организма да се справи с бързата умора и сънливостта. Прецеденото мляко или няколко пасти с маслен крем помагат за възстановяване на душевното равновесие. Привържениците на диетите не трябва да се притесняват: през пролетта тези продукти няма да добавят нито един сантиметър към талията им.

Прекалено е хубаво, за да е вярно :lol:

_________________
"Free to speak my mind anywhere
And I'll redefine anywhere"


Чет Мар 29, 2012 2:58 pm Профил
Аватар

Регистриран на: Сря Май 18, 2011 9:15 pm
Мнения: 884
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
A kebapchetata@ Te za kakvo sa polezni? :P

_________________
Още ли е незаконно да се прави аутопсия на жив човек?


Съб Ное 24, 2012 3:09 pm Профил

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
ами, като се замисля...



Съставки:
1 кг. кайма (70/30 свинско/телешко)
1 ч. л. кимион (равна)
1/3 ч. л. сода
1 - 2 ч. л. сол
Чер пипер
Приготвяне и сервиране:
Каймата, заедно със содата и подправките се замесва с много вода, след което се оставя да отлежи една нощ. На другия ден отново се премесва и отново и се добавя вода. Общо каймата поема от 500 до 700 ml вода на килограм кайма. След което си оформят кебапчетата, във форма на цилиндри с дължина 12 - 15 см. и диаметър 2 - 3 см. и се пекат на силно нагорещена скара.


друг вариант е само свинско, малко вода и горните съставки. пекат се на другия ден.

май ползата идва от кимиона. :lol:

а кебапчетата като цяло са доказано полезни при избори.

поне така се говори. :geek:

_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Ное 27, 2012 2:30 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Сря Май 18, 2011 9:15 pm
Мнения: 884
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
:lol: :roseforyou:

_________________
Още ли е незаконно да се прави аутопсия на жив човек?


Сря Дек 05, 2012 3:00 pm Профил

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Гулията - съкровище в земята



Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae, ост. Compositae), сред чиито много разпространени представители са още слънчогледът, маргаритката, лайката, белият равнец, еделвайсът и други добре познати в България растителни видове.
Така нареченият Топинамбур (счита се, че името му произлиза от бразилското индианско племе Тупинамба), съвсем близък роднина на слънчогледа, произхожда от Северна Америка и е известен като култура от много столетия насам. В началото на 17 в. френски мореплаватели донасят растението в Европа, като през 18 век, с появата на картофа, то бива позабравено. С течение на времето обаче, благодарение на лечебните, хранителните и вкусовите си характеристики, земната ябълка отново намира своето място в кулинарната карта на Стария континент.

Земната ябълка може да бъде консумирана сурова, варена или печена. Грудките й растат до края на месец ноември, като след това е добре да се изчака, преди да бъдат събрани, за да могат ценните вещества от горната част на растението да преминат и в грудката му. Грудките (клубени) могат да бъдат събирани и през пролетта, тъй като презимуването не вреди на хранителния им състав – истински букет от витамини, протеини, захари, минерали. Едно от големите предимствата на тази култура е и фактът, че тя е в състояние да оцелява в най-различни екстремни климатични условия. Топинамбурът цъфти през лятото, като в много градини се използва и като декоративно растение заради красивите си жълти цветове.

В България гулията не е много разпространена като масово култивирано растение, въпреки че издържа при всякакви условия и ползите от нея са наистина големи. В днешно време обаче хората все по-често се обръщат към това позабравено, заровено в земята, съкровище.

Какво съдържа?

Полезните свойства на земната ябълка са обусловени, както от разнообразните вещества в нея, така и от високото съдържание на инулин в растението.


Инулинът е уникален природен полизахарид, състоящ се от 95% фруктоза. Инулинът в земната ябълка действа като пребиотик – стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора. Той също така спомага за усвояването на калция в организма, намалява триглицеридите и холестерола, както и препятства растежа на различни видове рак.

Освен инулин, в топинамбура се съдържат и много други полезни биологично активни съединения: фибри, желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций, витамините B и C, пектин, органични киселини и аминокиселини.

Благодарение на въглехидратния си състав, много подобен на този на меда, земната ябълка е съчетание от ниска калоричност и много добра усвояемост от организма.

В 100 грама сурова земна ябълка има 73 калории. В същото количество се съдържат 17.4 г въглехидрати, 1.6 г. диетични фибри и следните вещества:



Полезни свойства

Консумацията на земна ябълка регулира кръвното налягане и действа благоприятно на храносмилателната система. Топнамбурът е много подходящо средство за повишаване на имунната система при инфекции и отслабен организъм. Тъй като инулинът в земната ябълка способства усвояването на калция и магнезия, с които бива приет, растението се препоръчва и като превантивна мярка срещу остеопороза.

Земната ябълка е много разпространена като средство за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на необходимите инсулинови дози при хора, страдащи от диабет тип I. За разлика от картофите, при които нишестето се разгражда до глюкоза и така повишава кръвната захар, инулинът в земната ябълка се разгражда до фруктоза и по начин не повлиява драстично нивата на кръвна захар.

Не на последно място грудките на земната ябълка могат да послужат като средство за пречистване на кръвта и са полезни за черния дроб и бъбреците. Растението е в състояние да изведе от организма различни замърсявания и тежки метали.


ето, наистина така цъфти в двора, след цъфтежа, вече е готова за вадене.


_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Ное 18, 2013 3:02 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Лечебни свойства на храните
Много искам да ви запозная с ПОМЕЛО

Благодаря на един мой много скъп и много любим, който ми отвори очите за тази полезна вкусотия и който знам че чете тук. ;)



Помелото - този екзотичен тропически плод, който гледа от щандовете вече няколко поредни зими и все не се осмеляваме да проверите що за чудо е това - може би е нещо като пъпеш или просто мутирал грейпфрут? Всъщност помелото е много повече.

Произход на помелото
Помело (Citrus maxima или Citrus grandis) е цитрусово дърво, което дава най-големите цитрусови плодове. Произхожда от Югоизточна Азия и се отглежда от близо 4 000 години. В Китай са отглеждали помело още преди Христа.

Днес помело се отглежда главно в южната част на Китай, Тайланд, Тайван, Южна Япония, Виетнам, Индия, Индонезия, островите на Таити и в Израел. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие. Големи плантации с помело се отглеждат и в САЩ и Южна Америка, а гигантският цитрус се радва на огромна популярност и в Европа. От 3-4 г. се внасят и в България.

За плода
Плодовете на помелото са кръгли, малко сплеснати, с дебела кора. Когато е все още зелено и неузряло, помелото е със светлозелена кора, а узрелите плодове са жълтокори. Плодовете може да варират в своите размери – от 10 до 30 см в диаметър, а максималното тегло, което достигат, е 8 кг.

Стандартно на вкус помелото е кисело и горчиво. През последните десетина години са култивирани познатите ни сортове, които макар и не така сочни, са достатъчно сладки за консумация. Култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но на вкус не са така горчиви. Ципите, както и на грейпфрута, са доста дебели. Безобразно вкусен ми е поне на мен.

Хранителни свойства и ползи
В 100 г помело се съдържат 36 ккал, 0 г мазнини, 0.7 г белтъчини, 9.1 г въглехидрати, 58 мг витамин С, 1 г фибри, 205 мг калий и 1 мг натрий.

Помелото е плод, богат на витамин С, витамин А, антиоксиданти, минерали (особено калий) и с високо съдържание на етерични масла. Изключителните му хранителни свойства и ценни здравословни качества го превръщат в полезен помощник в борбата с вирусните заболявания.

Благодарение на високото съдържание на витамин С, антиоксиданти и етерични масла, помело намалява риска от простудни заболявания. Сокът от помело пък намира приложение при лечението на хипертония и сърдечно-съдови заболявания (понижава кръвното налягане и предпазва от атеросклероза), укрепва имунната и нервната система.

Нерядко помелото се препоръчва като подходящо средство за пречистване. Съдържа 90% вода, богато е на витамини C, P, B1, B2, на микро- и макроелементи – калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, сяра, хлор, мед. Помелото помага за отстраняването на токсини и активира функционирането на бъбреците, храносмилателната система и черния дроб. Стимулира образуването на белите кръвни телца.

Освен, че е вкусен, този цитрусов плод е диетичен и много полезен. Той е нискокалоричен, без мазнини и холестерол, което го прави идеална съставка на диетите за отслабване и верен помощник в борбата с килограмите. Освен това помелото съдържа липолитичен фермент, който спомага за усвояване и разграждане на белтъчините.

В Тайланд смятат помелото за чудотворно. Твърдят, че ако в продължение на 3 години се яде по един плод всеки ден, астмата и туберколозата си отиват. Освен всичко тайландците са убедени, че употребяващите плода след година стават по-добри, отзивчиви, разбиращи, открити и любвеобилни, а също и че с помощта на гигантския цитрус може да се лекува дори рак.

Как да избираме и съхраняваме помело
Помелото се продава както на бройка, така и на килограм. Освен в големите хипермаркети, може да се намери и в малките квартални магазинчета за плодове и зеленчуци, което е доказателство за неговата широка популярност. За да сте сигурни, че си купувате зряло помело, трябва да подбирате плодове с жълта кора.

Помелото е много издръжлив плод, тъй че ако се случи да си го купите недобре узряло, може да го оставите за няколко дена, за да омекне и да се засилят вкусовите му качества. Не е необходимо да се държи в хладилник.

Консумация и приложение - в кулинарията и парфюмерията
Най-често помело се консумира като пресен плод. Може да се включва в плодови салати и десерти, както и да се използва за плодови сокове. Настърганата му кора може да се добавя към конфитюри, сладка и сиропи. Помелото се добавя и в зеленчукови салати и салати с морски дарове, подходящо е за гарниране на рибни ястия и блюда.


Недостатъци на помелото
Не са познати някакви сериозни и аргументирани минуси на този вкусен плод. Единственото, което ми хрумва е, че почистването му до вид, подходящ за похапване, отнема известно време. Някои от сортовете имат семчици, които следва да изчистите. За да ви улесним пък в премахването на кората и ципите, ви предлагаме да видите широко разпространеното в интернет клипче за почистване на помело, следвайки приложения линк.

И ПАК ПОВТАРЯМ - ТОВА Е СТРАХОТНА ВКУСОТИЯ!


от http://www.bb-team.org/articles/3908_po ... z2lbh401Ja

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Пон Ное 25, 2013 1:06 am Профил Галерия на потребителя WWW

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Лечебни свойства на храните
ееее, мерси за това инфо, Витал! :)
с помелото нямам никакъв опит и винаги съм се чудила що за вид е това.
миналата година от човешко любопитство купувах два пъти, оставях го някъде, после го забравях и в някакъв момент го изхвърлях вече като изгнило. :lol:
този път обаче ще си купя съвсем осъзнато и ще го пробвам. смятам, че вероятно ще ми хареса при такава препоръка.

_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Ное 25, 2013 5:48 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov