Последно посещение: Пет Апр 27, 2018 6:28 am Галерия Галерия   Дата и час: Пет Апр 27, 2018 6:28 am
 [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Чувствата - балсам и бич за телата 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Чувствата - балсам и бич за телата
Емоционалните преживявания нарушават сърдечните функции и увеличават риска от заболяване.

Силните негативни емоции – тъга, гняв, страх въздействат негативно на дейноста на сърцето и водят по повишаване на риска от бъдещи сърдечно-съдови заболявания.

Понякога тези преживявания могат дори да бъдат фатални, показват резултатите от американско проучване, публикувано в новия брой на престижното специализирано издание The Lancet.


“Това, което за обикновения човек е интуитивно, за лекарят не е непременно такова. Ясно е, че емоционалният стрес влияе на сърдечно-съдовата система също толкова колкото и физическия. За съжаление, много специалисти пренебрегват този факт и смятат, че емоционалното натоварване е психологически проблем, а не физиологичен”, подчертава д-р Даниел Бротман от Болницата “Джон Хопкинс” в Балтимор, ръководител на екипа. “Нашето изследване показва колко важен за здравето е емоционалният стрес. Ние наблюдаваме в реално време какво се случва със сърдечно-съдовата система на пациента под стрес и какви моментални поражения има той.”


Болките в сърцето
Психическите разстройства, емоционалният тип на личността и други психологически стресови фактори са свързани с различни сърдечни проблеми:
• Хората, които страдат от депресия, чувство на безнадеждност или са песимистични по природа, са предразположени повече от останалите към сериозни сърдечни заболявания и смърт в резултат на такива. Те, според изследванията, са по-склонни към поява на съпътстващи заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно.
• Хората, които са постоянно превъзбудени, страдат по-често от другите от аритмияи свързани с нея състояния. Те често развиват хипертония (високо кръвно), която нелекувана правилно и навреме може да доведе до усложняване на състоянието.
• Емоционалните сривове като смърт на близък човек, инцидент, свързан с насилие (независимо дали физическо или душевно), посттравматичен стрес също увеличават риска от сърдечни заболявания.
• Хората, спадащи към известните в науката като типове Д (песимисти и неспособни да споделят преживяванията си с другите) и А (превъзбудени и склонни към агресия и лесен гняв) са по-податливи от останалите на заболявания на сърцето.
• Хората, склонни към лесна загуба на реална преценка за случващото се, както и тези, което лесно изпадат в състояние на враждебност към всичко и всички, също спадат към групата с повишен риск. Резките промени в настроението при тях след определена възраст често водят до смърт в резултат на сърдечна аритмия.
Дори, когато не убиват непосредствено, силните емоции оказват негативно влияние, твърдят американските учени: “Едно от най-опасните състояния е след загубата на близък човек. В повечето подобни случаи човек не търси специализирана помощ, което не означава, че няма нужда от такава – най-малкото за да преодолее негативните за здравето си последици по-леко”.
Според оценката им “това, което хормоните на стреса причиняват на нашето тяло, оказват влияние върху здравето на нашето сърце и след 20 години”.
Източник: zdravе.bg


Изследване отчело, че под влияние на гнева засегнати са предимно белите дробове и сърцето. Тези органи се „изхабяват“ много по-бързо при мъжете с по-неудържим темперамент, склонни на раздразнителност и гняв, отколкото при тези, които запазват хладнокръвие или „приемат по-леко нещата“.
Американски учени твърдят, че ако човек умее да контролира гнева си, той може да спаси живота си. Според тях електрическите колебания, предизвикани от гнева, предполагат развитие на аритмия при хората с имплантиран кардиостимулатор. “Ние разбрахме по какъв начин гневът и другите видове стрес могат да предизвикат опасни камерни аритмии, особено при хора със сърдечни оплаквания” - казва Рейчъл Лампер от Медицинската академия при Йейлския университет.
Това изследване първо било насочено към изучаване връзката между гнева и другите силни емоции с аритмията, т.е. да свърже стреса и спирането на сърцето. Спирането на сърцето е състояние, при което то прекратява съкращенията си и не насочва кръвта към мозъка и другите органи.
Авторите на изследването смятат, че стресът, и по-точно, гневът отключват механизма на аритмия.
Лампер предполага, че стресът влияе на сърдечната тъкан чрез адреналина. Затова антистресовите тренировки са задължителни за хора с висок риск от аритмия.
...................................

_________________
i`m gonna tell God everything


Нед Апр 11, 2010 5:19 pm Профил Галерия на потребителя
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
тези май са открили Америка :lol:
мдам... мога да потвърдя, че колкото повече се подхранват отрицателните емоции и чувства, толкова по-зле става

не че е лесно да бъдат контролирани, но мога да ви кажа какво правя в такъв случай

разговарям с емоцията

не с смейте, помага

съвсем буквално разговарям-ако имам възможност дори и на глас го правя

например: гняв

казвам му: е какво сега? какво ще постигнеш? я чуй как ми се разтупа сърцето бе? изчезвай по-бързо, че няма само с теб да се занимавам, сега се пениш, след малко ше се ухилиш и кво? само си правим инфарктни положения, айде да те няма...

:lol: и тук следва онзи момент, в който започвам да се смея с глас, защото... ами защото проклетия гняв се е стопил или просто е трансмутирал в здрав смях

и пей сърце :)

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Пон Апр 12, 2010 2:50 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
Всъщност на мен ми стана интересно как всяко отделно чувство се проектира в телата ни и какво предизвиква точно.
Гневът убива, това ми е ясно. Няма значение кои точно хормони полудяват с него и какъв е механизма.

Но пък от друга страна ми се струва интересно дали именно механичното обяснение на някои емоции няма да ги принизи в известна степен и по този начин да ги направи по-лесни за управление. От самите нас, разбира се.

Е, първо се спрях на гнева, защото е най-често и най-отдавна предъвкван.

Но тепърва се надявам да се посъбере материал и за всяко друго чувство.

_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Апр 13, 2010 9:50 am Профил Галерия на потребителя
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пет Яну 09, 2009 10:47 am
Мнения: 6067
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
Някой да ми разясни за тревожността, това неспокойно и поглъщащо ме понякога чувство?! :roll:

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Вто Апр 13, 2010 9:57 am Профил Галерия на потребителя
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
Тревожността е страх, Албе. Трудно я дифинираме като страх, защото по някакъв начин я свързваме с привързаностите си. Силните емоции(гняв, страх, мъка) съдържат елемента на безсилие, т.е усещането, че сме жертва на нещо извън нас. Всъщност не е така. Но това е най-трудното за разбиране и преодоляване във философията на нашето ежедневие. Нищо не идва отвън.
Знам, че ще има несъгласни с това мое твърдение. :bear: затова предварително прегръщам всеки несъгласен.

С тревожността трябва да се отнасяме като с всяка друга емоция. Все едно ни е детенце. Следва да се опитаме да разговаряме с нея, да изясним причината и да се опитаме да разсеем емоцията, да понамалим болката от нея. Тя няма да изчезне, но приета ще изглежда много по-траеща се. Но преди всичко трябва да приемем емоцията, не да я подтискаме, а да я приемем и разберем.

Всъщност това означава да поемем отговорността за самите себе си. Никой отвън и нищо отвън не може да поеме тази отговорност. Тя си е наша.

И на мен ми е много трудно понякога. Огъвам се. Поддавам понякога на емоциите си. Но не се срамувам от това. Те са мои дечица. И ги обичам. Макар и не винаги да не са това, което мозъкът ми иска... Но само така мога да помогна за трансмутацията на енергията от емоцията.


Страхът влия отрицателно върху имунната система, сърцето и двигателно-опорния апарат(има много неврологични заболявания, които са следствие на депресия)

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Вто Апр 13, 2010 12:00 pm Профил Галерия на потребителя
Tinkerbell
Tinkerbell
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 7:33 pm
Мнения: 3752
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
Неврози и аритмии стават и при подтискане на емоциите, не помня пишеше ли го в статията. Възможно е това да е по-лошия вариант за организма от изливането на гнева навън.

_________________
“The words have made a perfect burden.”


Пет Апр 16, 2010 9:13 pm Профил Галерия на потребителя
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
ама не говоря за подтискане на емоцията, Мире
а за трансформация на енергията(трансмутация)- например вместо да крещиш и обиждаш, можеш да тичаш, да слушаш музика, дори можеш да медитираш, мислено разговаряйки с онова в теб, което е предизвикало съответната реакция. За да изпиташ гняв, нещо в теб се е разгневило. Да го намериш и да разбереш причината. Същото важи за тогава когато си тъжен, обиден, когато ревнуваш и т.н.
нищо не идва отвън, емоциите са наши деца, ние ги създаваме, храним и т.н.

чувствата обаче са нещо друго - те са наши учители

това са си мои прозрения и на тяхна база се грижа за вътрешното си равновесие и покой

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Съб Апр 17, 2010 5:02 pm Профил Галерия на потребителя
Tinkerbell
Tinkerbell
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 7:33 pm
Мнения: 3752
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
Разбрах те, Нелко, съгласна съм с това. :)

Аз за друго говорех, свързано със статията на Ер.

_________________
“The words have made a perfect burden.”


Съб Апр 17, 2010 7:13 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
Опитах се да събера някои неща за тревожността. Усещането ми е дяволски познато. Малко е трудно да се съсредоточа в момента, но най-общо открих тези неща.


Тревожността е свързана с функционирането на човешкия мозък и в хода на еволюцията е била част от инстинкта за самосъхранение.
Преживяването на тревожност включва всички степени на усещането за несигурност: нервна напрегнатост, угриженост без видими причини, чувство на безпомощност, стегнатост, неопределено усещане за неблагоприятен изход, трудности при доверяването и други. Но дотук с психологическата страна на тревожността.Да видим в какво се изразява поне част от нейните физически проявления.
Тези преживявания много често са съпроводени от различни физиологични реакции като ускорен сърдечен ритъм, изпотяване, пребледняване и др.
Внезапната тревожност е свързана най-вече с трептене в коремната област, сърцебиене и изпотяване и може както да настъпи без видима причина, така също и да отмине.
Тя стои в основата на паническите атаки.
Хроничната тревожност е свързана със соматични прояви, най-вече в областта на гърдите. Хроничната често е доминираща и сериозно влошава качеството на живот на индивида. Зад нея стоят преди всичко прикривани желания.
Физическите симптоми на тревожността са безчислени: недостиг на въздух, ускорен пулс, треперене, замайване, нестабилност, неподвижност и изтръпване, чувство за празнота в главата, чувство за задушаване, изпотяване. Повечето хора определят физическите симптоми като най-болезнената страна на тревожното състояние.
Що се отнася до паметта, тревожността предизвиква значително блокиране на информацията, която не е свързана със заплахата. Вие просто не можете да мислите за нищо друго, освен за това, което ви тревожи!
Буквално е невъзможно човек да бъде едновременно тревожен и отпуснат. Следователно, способността за релаксация е мощно средство за намляване на тревожността. Методите за нарастваща мускулна релаксация, позволяват да се научим да улавяме неволното мускулно напрежение и да релаксираме определени мускулни групи. Техниката на диафрагменото дишане е упражнение, което намалява честота и увеличава дълбочината на дишането с цел постигане на релаксация. С доста практика, тревожните личности могат да се научат да забавят дишането си при пристъпи на тревожност. Техниките за визуализация имат за цел да помогнат на хората да се отпуснат физически, представяйки си живи и успокояващи дейности и картини.

човек може да си представи живо най-неблагоприятния изход от ситуацията и след това да помисли за стъпките, които би предприел, ако той наистина се случи. Макар, че тази техника би могла да изглежда като обикновено притеснение, тя е нещо съвсем различно. Когато се притесняваме или разиграваме различни варианти в ума си, ние всъщонст изграждаме защитни стратегии, чиято цел е да предотвратят най-лошия развой на събитията. При когнитивното излагане вие в действителност се поставяте в ситуацията. Във вашите мисли няма как да я предотвратите, защото тя вече се е случила. Намаляването на тревожността идва чрез мисленото извървяване на стъпките, които вие реално бихте направили и до откритието, че макар и нежелан, изходът няма да ви убие.


_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Апр 19, 2010 9:19 am Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Чувствата - балсам и бич за телата
РЕВНОСТ

Оказва се, че ревността не минава безпроблемно за организма на човека.
Ревността може да е основна причина за безсъние. В случаите, когато стане състояние, тя придобива биохимична основа. При появата на натрапчивото състояние, свързано със страха да не бъдеш излъган, се наблюдава спадане на нивото на серотонин, хормонът, създаващ усещането за щастие.
Силното избухване на ревността се класифицира като силен удар. Често мъжете, а макар и по-рядко и жените имат усещането за свиване на сърцето и даже за пълно вцепенение.
От ревността не може да се избяга. При настъпващия шок организмът трябва да се намеси – включва се противошоковият механизъм. В резултат на това силно страда имунната система, могат да се “отключат” редица неочаквани заболявания.
Хората, дебелеещи не с дни, а с часове, също не подозират, че са станали жертва именно на ревността - продължителното усещане за безпокойство се отразява на дейността на мозъчния център, регулиращ апетита.
Ревността нанася силен удар на организма, уверени са учените. Ревнуващите страдат от главоболие и болки в стомаха, понякога от безсъние и безпокойство. Според скалата на стреса ревността се равнява на внезапен удар, от който спира сърцето.
Ревнуващите страдат от силни болки в стомаха, главоболие, имат проблеми с храносмилането и червата, дори имат моменти на помътняване на разсъдъка.

Ако все пак партньорът ни изневерява, можем да се опитаме да си го върнем или да потърсим нова любов, като се опитаме максимално да съкратим “междинния” период, характеризиращ се понякога със състояния, близки до агония.

Ревността е много често срещано състояние, което лекарите подценяват. При разпита на пациента или неговия придружител, твърде често го откриват като отключващ фактор за много симптоми. В традиционната медицина се подценява като водещ фактор и терапевтичните усилия се насочват към последствията, които са много разнообразни. Ревността е едно от най-разрушаващите здравето състояния, чиито последици са непредсказуеми и трудно поддаващи се на лечение.
Още по-трудно е при децата. Ревността се появява почти винаги – в 80% от случаите - след раждането на братче или сестричка. До тогава детето е било „монополист” на чувствата и грижите на родителите.
След появата на „съперник”, то се чувства пренебрегнато и започва да се опитва да привлече вниманието на родителите си с всякакви средства.
Проблемите се засилват и ревността е изострена при малка възрастова разлика между децата – 2 до 4 години. Проявите и симптомите, които са породени от ревността са твърде разнообразни по вид и по сила. Понякога се изразява под формата на агресия, насочена към по – малкото дете. По – чести са появата на някои симптоми, с цел привличане на внимание. Има описани случаи на проява на пристъпи от астма. По – често са поведенческите симптоми.
За щастие хомеопатията разполага с уникален препарат, който особено ефективно се справя с всички болестни състояния , предизвикани от ревността. Той се казва Лахезис.
Благодарение на него са излекувани много „астми”, които преди това безуспешно са третирани с кортикостероиди и други силни медикаменти. Когато след раждането на другото дете у по- голямото се появят тикове, нощно напикаване, заекване и др. с отлично действие е комбинацията на Лахезис с Ликоподиум.

_________________
i`m gonna tell God everything


Чет Окт 21, 2010 4:03 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov