Последно посещение: Чет Апр 26, 2018 1:09 pm Галерия Галерия   Дата и час: Чет Апр 26, 2018 1:09 pm
 [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Православен протокол за начинаещи 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Православен протокол за начинаещи
Преди години ми се наложи да участвам равностойно в едно Кръщене заедно с гърци. Бяхме в български манастир и аз заедно с една гъркиня поемах отговорности и давах обещания за едно дете. Стана така, че в определени моменти на Светото тайнство аз се оглеждах несигурно, за да видя какво точно правя и освен това не бях и сигурна защо го правя. За разлика от мен, гъркинята си извади малко евангелие предполагам, включваше се на определените моменти, знаеше кога да се поклони (аз схванах след четвъртото повторение, защото си поставих за цел да следя) и въобще водеше попа в ритуала, който чак се беше притеснил от вълнение. Когато след месец водехме детето й до училище, то изтичваше пред нас, палеше свещ в параклиса до двора и така влизаше в училище. И да не си мислите, че тези хора са нещо различни или супер вманиячени в религията. Не, просто знаят кога какво се очаква от тях.
Искам да уточня - тук просто давам само определения за хора, които не знаят нещо и нямат време да търсят твърде дълбоки съвети.
Всеки младеж или не съвсем, който се чувства православен, но не знае дребните детайли на ежедневните процеси - се надявям с времето да открие по нещо за себе си.
Защо трябва да наричаме православния свещеник отче, какво са поклоните, записване на имена за литургия, запалените свещи, кой светия за какво може да ни ходатайства - все такива дребни неща, от които са изтъкани ритуалите в православието.
Кратко ръководство и речник, ако щете за това кое, как и защо.
Държа да повторя . това е информационно поле!
И нищо повече.

Влизането в църква...

е различно от влизането в къщи, в магазина или, в която и да е обществена сграда. На входа човек се прекръства, като събира изравнените краища на първите три пръста на дясната ръка (палец, показалец и среден), а другите два прибира към дланта. След това докосва първо челото си - за освещаване на ума, после долната част на гърдите - за освещаване на чувствата и накрая - отдясно наляво - плещите - за освещаване на телесните сили.
Трите събрани пръста изобразяват Света троица и равенството на Нейните Лицау а двата прибрани към дланта - Божествената и човешка природа на Господ Иисус Христос

P.S. Сега да не решите, че съм компетентна в сферата на тропарите и тамяна и да ме пренебрегните за всички купони и веселби!!!
Аз разбирам и от други неще, мога да го докажа!
Пък и имам, надявам се и кой да потвърди!

_________________
i`m gonna tell God everything


Чет Фев 25, 2010 5:29 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
Запалените свещи...

са нашите малки жертви за всичко, което е добро и полезно за нас.
Ако палим повече от една свещ редът е следния - най-напред пред Иисусовата икона, след това пред св. Богородица, и накрая - за упокой.
Големите свещници са ясно видими. Долу ниско до тях се поставят свещи за упокой душите на мъртвите.
Свещите си запалваме от друга горяща свещ или кандило. Поставяме ги в свещника, после си казваме каквото имаме и накрая се прекръстваме.
Няма значение колко скъпа свещ ще запалим.

_________________
i`m gonna tell God everything


Чет Мар 11, 2010 3:37 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 6:42 pm
Мнения: 2661
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
Напрао ме размаза с тая тема! :lol:

_________________
:inlove: IN LOVE :inlove:


Пон Мар 15, 2010 9:28 am Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
Направо те записвам в Неделното си училище, дори без съгласието на настойника ти.
Поне докато не си се изселил в католическа Полша. Поради някоя полякиня предполагам, не вярвам Църквата да е причината. :lol:Евхаристия (на гръцки – ευχαριστία – благодарност), или ПричастиеЗа християните причастяването е основен култов дълг и знак за съпричастност към Църквата.Така се нарича таинството, в което под вида на хляб и на вино вярващите се причастяват от тялото и кръвта на Иисуса Христа, които са съединени с Божественото Му естество.

В Причастието хлябът и виното, принасяни на литургията в жертва на Бога, за възпоменание на страданията, смъртта и възкресението Христово, след като ги благослови свещеникът, се претварят в истинно тяло и в истинска кръв Христови.

След това всички, които се причастяват с тях, по един тайнствен и най-тесен начин се съединяват с Христа и чрез това получават вечен живот.

В православната църква тайнството може да бъде извършено от епископ, а също от свещеник, с благословението (или по поръчение) на епископа. По време на Литургията, епископите или свещениците приготвят със специален ритуал Евхаристията върху олтара, причастяват се сами, след това причастяват вярващите, след което останалите Свети дарове трябва да бъдат приети от свещенослужителите.Евхаристията е най-главното от седемте тайнства, защото изобразява Христовата жертва.
_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Мар 15, 2010 10:01 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 6:42 pm
Мнения: 2661
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
ЗА kobieta вера не менам!
Ма за таз може..

Извинете че у църквата :oops:

_________________
:inlove: IN LOVE :inlove:


Вто Мар 16, 2010 7:02 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
Ракълче,


Мързи ме да търся за Евхаристията материали сега, но ще допълня, което знам.


Та ясно е Евхаристията, това е Причеставянето - тоест приемаш тялото и кръвта Христови в себе си, за да те обновят, пречистят, възродят, укрепят и т.н. (може много да се прочете за това и в нета)


Но това е тайнство и като най-великото тайнство на Църквата ни се иска подготовка.
Няма смисъл да наливаш ново вино в стари съдове. Това е идеята на подготовката.

Първо смири се.

Наложи на тялото си ограничения, за да може да охлаби захапката на материалното ти. Тоест, първото условие е поста телесен. С постенето човек дава възможност на чисто материалната си част да се освободи от затлачванията, да се очисти и да олекне. Не е тайна, че ограниченията в яденето отслабват материалността. Факт вече и научно доказан. Отслабне ли материалността, жизнената ни енергия тръгва по-свободно. Това е като да свалиш тежките палта, пуловери, жилетки и да усетиш слънцето и вятъра да попиват и тръгват по теб.

Да не говорим, каква сметка за зависимостта си от милион дребни материалности си дава човек като започне с поста.


Но нека не спираме само до материалното олекотяване, защото това е само началната крачка към поста.

Другата е освобождаването на ума и душата или духовния пост.

Когато олекотим тялото, по-лесно стигаме до мисълта и чуствата си. И този пост е по-съществен. Презставлява преглед на всичко, което е вътре в нас и изваждането му на светло. Като да извадим старите прашасяли одеала на слънце. Наложим ли си да гледаме по-продължително време иииии... не е приятна картинката. Виждаме тежък тежък прах, буболечки, червейчета, гнило, мъх, плесени и какви ли още мръсотийки, които сме си отгледали от занемареност, инерция, умора. Полека лека започва да ни светва, че не сме толкова добри, мили, красиви, щедри, спокойни и всеотдайни, каквито ни се иска или сме си мислили че сме. Успеем ли да си наложим да застанем по-дълго на светло (тоест да се опитваме да преглеждаме мисли, чуства и емоции през призмата на "прави добро, бъди великодушен, обичай хората повече от себе си, не се гневи, не мисли лошо и т.н.") изведнъж установяваме, че това е ужасно трудно и в деня ни има обикновено хиляди малки неща, които провокират вътре в нас съвсем обратното на доброто и ние сме ежесекундно изкушени от един прикриващ слабостите ни полумрак. Не рядко при този оглед потресени виждаме неща, за които сме си мислели че сме прави, драпали сме убедени в непогрешимостта си и изведнъж при постта осъзнаваме, каква проява на чудовищен егоизъм от наша страна е било.

Всичко това обаче е възможно и много по-лесно, ако по времето на поста държим в ума си и се опитваме да преглеждаме нещата през призмата на доброто зададено от Православието. По-лесно е когато се ходи в храма или се четат прекрасни православни текстове (има написани точно такива които да помогнат да се ориентираш при поста и покаянието си)

Номера е да искаме да продължим обаче. Да имаме желанието, волята, обичта и вярата, че е за доброто ни.


Някак естествено след поста телесен и всякакъв вече сме достигнали до доста неща вътре в нас, които ни тежат, тормозят, чустваме вина, глождят съвестта ни.

И тук е наай-трудната препъни крачка - Изповедта или наречена Покаяние.

Тук вече съм чувала хиляди интерпретации и усуквания. Истината е, че просто ужасно ни е шубе да застанем пред друг непознат човек и да си кажем всички гадни нещица, от които се срамуваме самите ние. Да, лесно е да ги кажеш на близък приятел, но само защото знаеш че ще те опрости и оправдае, а пред свещеника си в истински ужас да застанеш и да покажеш себе си. И каквото и да ми кажете, просто ще са си вашите оправдания, които аз самата прекрасно знам и съм практикувала и практикувам все още. Но също така знам, че това са нищо повече от страх и оправдания. Както знам обаче, че осъзнаеш ли, как и да ги кажеш и да не ги кажеш тези неща са в теб, и се виждат, колкото и да си ги скрил, и ти влияят, колкото и да ги подтискаш в дълбокото, и тровят вътре, колкото и да се правиш, че не обръщаш внимание... та осъзнаеш ли всичко това, в един момент става лесно да влезеш в малката стаичка, да ги извадиш от себе си и да ги сложиш пред Бог, да решава той кое ти е нужно и кое не. Защото свещеника спира да има значение. Остава ти единствено важно да ги дадеш на Бог, да ти помогне да се справиш с тях. това означава, че си повярвал, че заслужаваш прошка. Признал си пред себе си всичко, но и си си простил и вярваш, че Бог също ще ти прости за тях, както майката и бащата прощават тъпотиите на децата си, като ударят коленете и сведат главите.


Такааа... и чак след тези горните неща, вече лекичък, благодарен, някак проветрен и почистен пристъпваш към Причастието. Едва тогава има смисъл и действа тайнството. Тогава можеш да почустваш облекчението да си простен, обновен и силата да си възроден, споделен и съединен с Бога Христа, който възлюби ЧОВЕЦИТЕ.Извинявам се, ако текста ми е объркан, неизгладен или неразбираем, но наистина набързо и както ги знам и усещам нещата, лично аз. Нямам претенции за пълния синхрон с канона, защото нямах време да правя подробна справка.

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Сря Мар 17, 2010 10:44 am Профил Галерия на потребителя WWW
Фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 17, 2008 3:07 pm
Мнения: 9507
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
Сестро,пиши ме в училището :oops:

_________________
ШИЛЕ ШЕРСКО!


Съб Мар 20, 2010 8:08 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
:lol: После ще ви хвана за ръчички и ще ви заведа на църква. Ако намеря и входа, ще можем дори да влезем. :dance:


Маслоосвещение

Маслоосвещението е таинство, което има божествено установление. То е осветен с молитви елей (маслиново масло), с който вярващият се помазва и се изцерява и от телесни, и от душевни недъзи, защото Божията благодат слиза на него. Маслоосвещението се извършва за душевното и телесно изцеряване .

Таинството Маслоосвещение е установление от самия Иисус Христос, което се е съблюдавало още от апостолски времена, понеже се съобщава чрез него особена благодат.

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Мар 24, 2010 10:09 am Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
ИЗКУПЛЕНИЕ

(Atonement)

Думата изкупление се среща само веднъж в Новия Завет и въобще не се среща в съвременните преводи. Можем да срещнем думата в Римляни 5:11: “И не само това, но и се хвалим в Бога чрез нашия Господ Исус Христос, чрез Когото получихме сега това примирение.”
Гръцката дума използвана в този текст е katallage, която в други текстове е преведена като примирение /Римляни 11:15; II Коринтяни 5:18-19/. Класическото значение на глаголната форма на тази дума е “да се сдобриш отново с хора, с които си бил отчужден”. Ако погледнем думата като съществително, тя би описала състоянието на тези, които са възстановили приятелството си. В Новия Завет разбира се, тази дума се отнася към Божието примирение на света с Него, чрез делото на Исус Христос на кръста. Тайер го описва като: “възстановяване според Божията милост към грешниците, които са се покаяли и сложили своето упование в изкупителната смърт на Исус Христос”.

Английската дума изкупление по произхода си представя идеята за някой да бъде в хармонични взаимоотношения с някой друг, да бъде едно цяло с него, или помирен. Обаче, в съвременното богословие употребата на думата се използва повече, за да обясни процесът, чрез който това състояние на хармония е постигнато, отколкото взаимоотношението само по себе си.

Библията приема, че поради греха има нужда от изкупление, за да бъдат хората в правилни взаимоотношения с Бога. Старият Завет говори често за тази нужда от изкупление. Годишната жертва, известна като Денят на Изкуплението беше за тази цел /Левит 16/. Въпреки, че Старозаветните жертви не можеха да премахнат греха, те наистина свидетелстваха за греха, който беше разрушил общението между Бога и човечеството и сочеха към смъртта на Христос, Божият Агнец, Който е способен да премахне греха. В Неговата жертва, целта на Старозаветните жертвоприношения е изпълнена. Новозаветната дума, която най-точно съответства със Старозаветната концепция за изкуплението е hilaskomai /да направиш изкупление, и в другите й форми, hilasterion /място за изкупление/ и hilasmos /изкупителна жертва, изкупление/.

_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Окт 04, 2010 7:15 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 18, 2009 10:37 pm
Мнения: 363
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Православен протокол за начинаещи
Вече пети път се опитвам да пусна отговор в тази тема :o Нещо компа ми играе номера, но се надявам, че този път ще стане, защото искам да поздравя Ераклия за идеята и да кажа на Витал, че описа много добре за изповедта, причастието...
Ех, аз напоследък бягам от този много труден момент, още повече, че се изправям пред познат свещеник, макар че това грам не е оправдание. Истината е, че човек наистина като наближи моментът за изповедта, осъзнава какви ги върши, колко е жалък, грешен и как не смее да се изправи очи в очи с греховете си... За много хора това са неразбираеми неща, гледат на всичко това с насмешка... Аз обаче от малка съм закърмена с вярата в Бога, ходя на църква, което обаче грам не ме прави "ревностна" и изключително праведна християнка. Дори в последно време разбирам, че съм ужасна в това отношение.... Но човек има нужда, трябва да се запознае с "православния протокол", защото един ден съзнанието се обръща.
Ще дам пример със сестра ми, която преди години сякаш изпитваше страх от влизане в църква, а сега си спазва правилата и ги приема нещата вече наистина със сърцето си... Това е... Човек в един момент от живота си наистина се променя. Един за добро, друг за лошо....

Та, смятам се за записана в "училището"... Мисля, че ще ми бъде доста интересно тук :)

_________________
Светът е хубав, защото аз съм в него!
=======
Да помогнем на един млад мъж да не се чувства "различен"! http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 572&v=info


Пон Окт 04, 2010 9:59 pm Профил
 [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov