Последно посещение: Чет Апр 26, 2018 1:09 pm Галерия Галерия   Дата и час: Чет Апр 26, 2018 1:09 pm
 [ 7 мнения ] 
Магията на парадокса или... Ву Вей 
Автор Съобщение
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Магията на парадокса или... Ву Вей
Учението за простотата на нещата и колко е сложно да стигнем до естественото. :)


"... Литературно Ву Вей значи „без правене, пораждане, създаване“. Но практически означава без двоумене, комбиниране или егоистично старание. Изглежда по ясно ако си представим символите на Вей разкрити чрез ръкавицата и маймуната, тъй като термина Ву Вей означава да не отиваме против природата на нещата, да не се опитваме да опитомяваме разума, никакви маймуни около нас!

Силата на Ву Вей е като реката, която минава през скалите и нейният път, който не е механичен, не е праволинеен, а е прекъснат криволичещ и подчинен на природните закони, и произхожда от скритата природа, от вътрешния ритъм на нещата.

Нека приведем пример от съчиненията на Чунг-дзе.

„За Горк от Лу — най-добрият гмуркач, за чиито подвизи се разказва надалеч. Той се гмуркал толкова надълбоко, колкото никой друг.

Един ден, докато Кунг-фу-дзе си седял на разстояние от басейна видял мятащ се във водовъртежа стар мъж. Извикал възпитаниците си и заедно почнали да спасяват давещия се. Но точно когато се приближили до водата видели старият мъж да излиза на брега и да тръгва надолу, пеейки си песничка.

Кунг-фу-дзе изтичал до него и казал:

— Ти трябва да си дух за да се изплуваш от там… Но изглежда си просто човек. Каква скрита сила притежаваш?

— Нищо особено! — отговорил старецът. — Почнах да се уча от много малък и пораствайки практикувах гмуркането. Сега съм близо до успеха! Гмуркам се под водата и излизам от нея. Следвам я и забравям за себе си. Оцелявам защото не се боря с огромната сила на водата. Това е всичко.“

Когато се научим да работим със своята собствена Вътрешна Природа и се научим да следваме законите и ние ще достигнем до нивото на Ву Вей. Тогава и само тогава ще се научим да използваме естествения ред и ще оперираме с принципите на минималното усилие. И тъй като светът работи по тези закони то ние никога няма да правим грешки. Грешките се правят или се измислят от онзи човек, който е с препълнен Мозък и който се мъчи да отдели себе си от естествените връзки в природата, който се мъчи да се намеси в тях или се престарава в действията си..."
откъс от "The Tao of Pooh" - Бенджамин Хоф

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Нед Май 16, 2010 5:40 pm Профил Галерия на потребителя
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Магията на парадокса или... Ву Вей
ПЪТЯТ НА СТРАННИКАУРОК ПЪРВИ

Ти би могъл да бъдеш месия, ако не избираше сложни пътища и беше постигнал яснотата и простотата. Ти си ослепен от суета, затова светът е сложен. Ти имаш малко сила, защото тя се изразходва напразно. Ти виждаш главното, но то е размито от днешния ден. Простотата е в яснотата. Това е главното, ако вярата е на нивото на увереност. Ти си по-слаб от съдбата, въпреки че я виждаш. Мъдростта е навсякъде, глупостта е в нас, защото ние сме слепи. Светът е прост, сложността е от слабостта, от стеснените възприятията. За да видиш, трябва да отвориш възприятието си. За да видиш, трябва да изостриш неговото внимание. Ти ще го направиш, когато вече нямаш друг избор.


УРОК ВТОРИ

Яснотата – това е проявлението на свободата. Силата – това е движението на волята. Интуицията - е усещането на времето. Съвестта определя правилността. Разбирането е сливане. Няма желания-има притегляне. Волята – това е притегляне на целта. Всичко необходимо е възможно и достатъчно. Няма сън, няма реалност -всичко е относително. Ти се учиш сам, аз съм измислен. Идеята за измислицата ще съхрани правото ти на индивидуалност. Силните ученици създават своите учители сами, както хората създават своите богове.УРОК ТРЕТИ

Парадоксът само отстрани изглежда такъв. В своята цялостност той се затваря в самостоятелна система, равна на нула. Всяко самостоятелно създание в пределите на своето съвършенство се явява свой създател. И този процес е едновременен, т.е. във всяка точка съществуват и двамата. Гледай на времето като на условност. Плуващият по реката усеща течението, но това не му пречи да види цялата река отстрани. Истината е подобна на поглед отстрани на времето, въпреки че тя условно се намира в него. Всяка дреболия днес може да стане главна утре. Когато видиш такава дреболия, създай я. Ти винаги можеш да станеш ручейче, породило своята река на времето, вливаща се или изтичаща от основната.

УРОК ЧЕТВЪРТИ

Всички противоположности са по-слаби от нулата. Те са произлезли от нея и винаги ще се стремят към абсолюта. Нулата е абсолютна изначално. Винаги и никога - това не е ли нула. Ако ти не виждаш, това съвсем не значи, че го няма. Но ако не те разбират, това значи, че ти сам не разбираш. Смисълът изразява значимостта. Същността изразява главното. Изводът изразява смисъла и същността. Колкото повече от всичко, толкова всичко е повече. Невъзможно няма, има непознато. Затова да направиш откритие значи да откриеш направеното.


УРОК ПЕТИ

Ние сме такива, каквито се измисляме. Определяй всичко сам. Битието това е възприета определеност. Ограничения няма, ние ги измисляме. Главната цел е интересът, свободата е условие. Ние сме сън на Създателя. Ние сме негово подобие, негово "минало". Той е нашият стимул и бъдеще. Ние вървим към него в себе си. Той върви към себе си в нас. Следи за логиката на усещанията. Усещай логиката. Естеството на низшите е изкуството на външните. Главното не е фактът, а отношението към него. Външният свят е отражение на вътрешния. Всеки е създател в степента на усещане за това.


УРОК ШЕСТИ

Вечното определя срока на временното. Във всяко крайно можеш да създадеш своя вечност. Утвърждаването е пораждане на слабост. Реалността е определеност. Страхът винаги поражда или сила, или слабост. Небитието поражда и продължава Битието. Възприемай своето АЗ само като способ за определяне. Всичко е единно. За да бъдеш вечен, освободи се от временното. Всичко се създава от слабост. Ти нямаш нужда от яснота, не бъди зависим от нея.


УРОК СЕДМИ

Парадоксът е мъдростта на тишината. Силата ще те защити от слабото зло, мъдростта-от силното, ПАРАДОКСЪТ - от мъдрото. Тишина няма, нея я създават. Не се доверявай на авторитета, доверявай се на разбирането. Всичко променливо е неуязвимо. Всичко си има стопанин. Ти имаш право само на онова, което си създал. Създавай своя свят. Погледът от всички страни обяснява моята "противоречивост" и "непоследователност", приучавайки ме да разширявам и променям възприятието. Учението се дава на учениците, а не на любопитните. Всичко е равнозначно, просто и непостижимо едновременно. Само учението и ученикът създават цялостност. Аз се прекланям пред твоето разбиране. Всеки, който носи истина, е учител. Ти си странник навсякъде, както и в самия себе си. Светът учи всеки, който се учи.


УРОК ОСМИ

Нека работата стане спокойствие, нека спокойствието стане работа. Ти винаги правиш всичко неправилно, в това е успехът на твоето развитие. Спокойните са уверени. Няма главно, има твоето внимание. Където и да гледаш, ще видиш себе си. Определеността е забрана на свободата. Напред те чака само онова, което е било. Ние сме забрана на свободата. Съдбата е определеност на времето, реалността - момент на проявление на възприятието. Ти винаги взимаш чуждото. Остави всичко, бъди свободен. Вечни са само тези, които ги няма.


УРОК ДЕВЕТИ

Тялото не ти принадлежи, защото ти не принадлежиш на тялото. Безразличието и безделието сковават и спират, но без тях не може. Съответствието - е пълен комплект. Знанието за Битието и Небитието е истинското цялостно знание. Да подраниш или закъснееш винаги ще ти се удаде. Само този, който стои, отива най-далеч. Да се слееш с истината значи да станеш нейн роб. Освободи се от нея, пораждай я. Не се страхувай да останеш сам. Само този, който е встрани, е най-добре забележим. Всичко е лъжа. Така е замислено. Знай всички страни. Всяка истина крие лъжа, всяка лъжа крие истина.


УРОК ДЕСЕТИ

Главното винаги е неизказано - то е скрито казано. Трябва да гледаш това, което Е, и да виждаш онова, което го няма. То диктува правилността. Между съществуващото винаги има отсъствие. То разделя и свързва. То указва на главното, скривайки го. Това, което го няма, е най-тънкото свързващо звено на реалността. Не търси намереното, не прави направеното. Остави това за слабите. Неразбирането е твоят проводник към съкровеното. Вслушай се в тишината, само тя ще ти покаже пътя към свободата. Истината е безкрайно дълбока, но тя е само повърхността на знанието. Само нищото води до всичко. Колкото повече нямаш, толкова повече имаш от тази свобода. По-добре да не знаеш, отколкото да се съмняваш.

целият текст

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Нед Май 16, 2010 5:44 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Магията на парадокса или... Ву Вей
Никога не бива да чета стари теми, когато ме е превзела тотална безмисловност като днешната. Това създава хаос в празната ми главица. Което ме обърква още повече, защото недоумявам, как е възможно да се случи хаос в празнотата. Но е факт. :evil:


Чета, чета, чета и ....
Ти би могъл да бъдеш месия, ако не избираше сложни пътища и беше постигнал яснотата и простотата.
:o Баси, ама има ли значение дали искам или не искам да съм месия? Щото би било несправедливо, да не искам никак да съм месия, па да стана такъв, в момента, в който постигна яснота и простота.

Ти си ослепен от суета, затова светът е сложен.
Това за суетата ми е безспорно вярно, ма не вдявам, с кво усложнявам чак па целия свят. Това ми се струва една твърде голяма претенция, за една толкова суетна блондинка като мен. Освен това съм забелязала, че колкото съм по-суетна, толкова ми е по-просто всъщност ... и по-ясно де, щото поне знам, какво ми е нужно да нахраня суетната си природа.

Ти виждаш главното, но то е размито от днешния ден.
Ма никога не съм го виждала това пък главно. Въобще с всякакви главности имам проблем. Вероятно щото съм си късогледа от дете и съм се приучила да виждам само малките детайли и то отблизо.

Простотата е в яснотата.
Ъъъъ??? В коя яснота бе? Тоест ако не съм наясно, начи не съм проста ли?!?

Това е главното, ако вярата е на нивото на увереност.
Казах аз, че имам проблем с главното. Ето и сега не вдянах нищо от горното изречение. И въобще кво ги омесиха вяра и увереност???

Ти си по-слаб от съдбата, въпреки че я виждаш.
Нищо не виждам пък! И как бих могла да видя нещо, в което не вярвам.

Мъдростта е навсякъде, глупостта е в нас, защото ние сме слепи.
Значи за неслепите мъдростта е в тях, а глупостта навсякъде, така ли? Тогава, моля много да си остана сляпа. Не бих понесла глупост навсякъде.

Светът е прост, сложността е от слабостта, от стеснените възприятията.
Че е прост прост е. Ама не съм сигурна дали светът е простия. Абе, ако и аз съм съгласна че светът е прост, това означава ли, че съм се сборила със слабостта и стеснените възприятия? Ох, дано не е така. С тях определено се чуствам по-уютно. Твърде широката широта ме изнервя с отчуждеността си.

За да видиш, трябва да отвориш възприятието си. За да видиш, трябва да изостриш неговото внимание.
Ти ще го направиш, когато вече нямаш друг избор.
Слава Богу! Значи мога и да не го направя. Вярвам, че винаги ще имам и друг избор. 8-)

УРОК ВТОРИ

ааааааааааааа към него ще премина, ако кухата ми кратуна почне да размисля по-иначе върху първия урок. Все пак още съм по пижама, но вече с вино в ръка.

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Пон Яну 02, 2012 5:43 pm Профил Галерия на потребителя WWW
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 17, 2008 8:37 am
Мнения: 1826
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Магията на парадокса или... Ву Вей
пхяхяхяхях

_________________
Some people live their dreams...


Пон Яну 02, 2012 6:43 pm Профил
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Магията на парадокса или... Ву Вей
Цитат:
Твърде широката широта ме изнервя с отчуждеността си.


Предполагам няма да се учудиш, че съм на точно обратната позиция. :lol:
Като при дрехите е. Една тясна дреха не само, че може да те изнерви, притискайки те, задушавайки те и непозволявайки свобода на движението, но и ще си проличат дори и най-малките дефекти по тялото ти. Докато широката дреха дава свобода на действията, дава ти и възможност да прикриеш дефектите си, докосването и по тялото ти може да предизвика приятно усещане.
Това образно казано.
Да приемем, че дефектите на тялото са всъщност слабите ни, уязвими страни. Всеки човек ги има. Когато са видими, са като мишена. За другите хора. Които със сигурност не са само доброжелателни, мили и състрадателни. Напротив.
Затова им е много трудно на различните. Те са видими.
Неслучайно вчера се опитах да опиша ситуация с участието на "нормални" и аутист. "Нормалните" не обичат различните. Те не отговарят на критериите на масата. Те са отчуждени от масата. А са отчуждени, защото мислят по различен начин, с други участъци от мозъка си. Отчуждени са от свирепостта на стадото, юрнало се в една посока. Та дори и стадо овце да е. Такова стадо премазва всичко по пътя си.
Горчива истина.
А широкоскроеността може само да помогне в разбирането не само на "нормалните", но и на различните. Така животът не изглежда чак толкова болезнено безмилостен. Той не се променя. Новите хоризонти на възприемащият обаче смекчават болката от живеенето.

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Чет Мар 29, 2012 10:48 am Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Магията на парадокса или... Ву Вей
Нел,

Аз обаче правя разлика между широката скроеност и твърде широката широта.
Да, съгласна съм с аналогията ти с дрехите.
Тесните са неудобни, широко-скроените ти осигуряват комфорт, но твърде широките вече нямат кройка и стоят като чувал. Липсва им елегантността, стилът, индивидуалността която е приоритет на добрата кройка.

Също и за дефектите на тялото. Смятам, че тялото е създадено за да бъде съвършено. В този смисъл палазките на по-възрастна жена, понаедрялите бедра, коремче, бюст не са несъвършенства, които да е важно да бъдат покривани. А несъвършенствата са нещо, което изобщо трудно можеш да прикриваш дълго време. Освен това има смисъл за мен и в прицела на останалите. Често именно този прицел ме е движил напред и нагоре, карал ме е да продължа да се усъвършенствам. (което не значи че съм се доближила да съвършенството де)

В момента пиша без да съм прочела конкретното ти обяснение в друга тема за нормалните и аутистите. Но отново не съм съгласна, че нормалните не приемат различните. Съвсем правилно си сложила всъщност в кавички думата "нормални", защото нормални са тези, които се стремят към отваряне и приемане по принципа на мечо Пух "колкото повече, толкова повече", но с мярката "всичко прекалително е прекалено".

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Пет Мар 30, 2012 5:59 am Профил Галерия на потребителя WWW
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Магията на парадокса или... Ву Вей
Знаеш, че всеки опит да бъде обяснен Духа с помощтта на примерите от материята е несъвършен.
Схванах какво имаш предвид под "твърде широка широта", но и това е субективна оценка. И неизбежна, разбира се.
А Ву Вей(това е философия, а не религия, знаете) е в помощ именно в това. Да следваме естествено "завоите" в живота си. Без дори да влагаме мисъл в това. Да не се двоумим, разкъсани между желанието да сме добри и истинската доброта(която често изобщо не отговаря на моралните критерии).
Пример от Новия завет е изгонването на търговците от храма.
В живота, разбира се, има още хиляди примери.

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Съб Мар 31, 2012 10:29 am Профил Галерия на потребителя
 [ 7 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov